Діаспора Україні. Велика Британія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Велика Британія підтримує Україну

Українська громада Великої Британії з перших днів російського вторгнення активно підтримує Україну в її боротьбі за свободу. За період війни діаспорна спільнота розгорнула широку діяльність у декількох стратегічних напрямках.

Першим потужним напрямком є організація мітингів на підтримку України. Так, масові акції відбуваються в різних містах Великобританії. Зокрема, у столиці, Лондоні, протестують щодня від початку війни. З ініціативи інтернетових спільнот української діаспори «London Euromaidan» і «Ukrainian Events in London» тисячі представників різних національностей збираються на Трафальгарській площі та Даунінг-стріт.

Мітингарі вимагають від уряду зупинити путіна, закрити небо над Україною, збільшити гуманітарну та військову допомогу Україні, а також ввести жорсткіші санкції проти рф. Активісти співають Гімн України, скандують «Слава Україні», тримають українські прапори та плакати з гаслами: «Stop рutin», «Save Ukraine from рutin’s Red Terrorism», «No fly zone over Ukraine now», «рutin, Kill Yourself, not Ukraine» тощо. Схожі акції проти московських окупантів відбуваються у Манчестері, Бредфорді, Лідсі, Ноттінгем та інших містах.

Крім того, маніфестації відбуваються й проти окремих компаній, які продовжують підтримувати ділові відносини з росією. Так, група старшокласників у Лондоні вийшла на протести під штабквартиру компанії «Royal Dutch Shell». Протестувальники вимагали від організації припинити закупівлю російських нафти й газу. Ініціатором акції став 17-річний Лука Пивоварський. Він та його друзі-однокласники вважають, що неправильно купувати нафту у країни-військового агресора. «Ці гроші йдуть просто на фінансування війни», – заявили школярі. Зазначимо, компанія наступного ж дня після акції оголосила про рішення піти з російського ринку.

Другим значним напрямком підтримки, яку надає українська діаспора, є гуманітарна допомога. Сотні українських волонтерів у Великій Британії скоординовано збирають та надсилають тонни речей першої необхідності для українських біженців. Так, українська пара з Лондона закрила свій ресторан і зосередилася на підтримці України. Натомість у приміщенні ресторану створили координаційний центр, куди мешканці міста приносять ліки, ковдри, намети, спальні мішки, консерви тощо.

Не менш важливу допомогу надає Український культурний центр у Лондоні, де активісти збирають і сортують речі першої необхідності для цивільних та військових українців. Зазначимо, що 9 березня Герцог і Герцогиня Кембриджські відвідали центр, де зустрілися з представниками української громади та висловили свою підтримку Україні.

Також допомогу Україна отримує від таких громадських організацій, як-от «Association of Ukrainians in Great Britain» та «Association of Ukrainian Women in Great Britain». Ці формації спільно запустили проект #HelpUkraine, де здійснюють збір коштів на гуманітарну допомогу українським біженцям і солдатам. Водночас волонтери та представники зазначених організацій тісно співпрацюють з Українським Червоним Хрестом і потужно підтримують його. Так, вони надіслали 1,25 млн. грн допомоги українським відділенням Червоного Хреста для надання життєво важливих послуг людям і містам, які постраждали від російського варварства.

Крім того, українська діаспора надсилає нашим захисникам багато військової амуніції. Зокрема, українські чоловіки, які проживають у Лондоні, самостійно та скоординовано постачають українській армії шоломи, бронежилети та захисні спорядження.

Третім напрямком є поширення правдивої інформації. Українська діаспора у своїх групах на Facebook активно поширює інформацію про війну в Україні та злочини московського окупанта на нашій землі.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.