Діаспора Україні: Угорщина

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Угорщині

Українці Угорщини з нами з перших хвилин московської агресії.

«Україну в Євросоюз, Закрийте Небо над Україною! Росіяни забирайтеся з української землі! З цими гаслами ми прийшли до пам’ятника Тарасові Шевченку у Будапешті, що розташований поруч з МЗС Угорщини», – говорить Ярослава Хортяні, Голова українського культурного товариства в Угорщині, членкиня екзекутивного комітету Світового Конгресу Українців.

Тут в будівлі МЗС українці Угорщини передали петицію до угорського уряду із зібраними підписами. Основні вимоги маніфестантів: членство України в Євросоюзі, Захист України в повітряному просторі. Саме Ярослава Хортяні, яка має колосальний досвід взаємодії з органами влади Угорщини, (адже була обраною свого часу представляти інтереси української національної меншини у парламенті цієї країни), очолила політичний напрям роботи громади. Чи це легко робити у країні, яка зараз увійшла у період передвиборчої парламентської кампанії і гострого протистояння між правлячою партією та опозицією, у країні, яка далеко не завжди долучається до ініціатив ЄС щодо підтримки України? Однак громада використовує різний інструментарій тиску на уряд, парламент і Президента. Шляхом збору підписів, організацією мітингів, антивоєнних маніфестацій як фактору політичного впливу. Своїми протестними акціями спільнота миттєво реагує на прийняття політичних рішень у державі, які, зокрема, блокували відключення росії від системи SIWFT, вводили заборону на перевезення летальної зброї через свою територію та ін.

Ситуація ускладнюється тим, що угорці неохоче долучаються до протестів політичного характеру. І цей напрям роботи лягає на плечі виключно українських організацій.

В умовах війни росії проти України українській громаді вдалося уникнути внутрішнього протистояння та консолідувати свої зусилля для дієвої допомоги Україні, в тому числі гуманітарної, залучаючи щораз більше громадян Угорщини.

Активно працює Державне самоврядування українців Угорщини, члени якого займаються Центром допомоги біженцям, збором гуманітарної допомоги, взаємодіють з Посольством України, яке відкрило рахунки для збору коштів

Добре зорганізована група Об’єднання українських волонтерів, які створили спільноту волонтерів, для допомогти потребуючим нашим землякам в Угорщині та на Батьківщині.

Активно працює асоціація «Єдність» – команда молодих, прогресивних та енергійних українців, серед яких представники різних професійних сфер, що успішно реалізовують себе в угорському суспільстві (громадські діячі, менеджери, викладачі, журналісти, художники, музиканти).