Діаспора Україні: Словенія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація у Словенії

У неймовірно важкі для України дні своє плече підтримки підставляє українцям Словенія. Вона добре знає реалії війни, адже понад 30 років тому її народ теж кров’ю виборював свою незалежність.

Активно спільнодіє українська громада в цій країні. На початку березня понад вісім тисяч небайдужих людей, серед яких представники українських осередків і Посольства України та члени уряду Республіки Словенії, зібралися на центральній площі Любляни, словенської столиці, щоб висловити свою солідарність з українцями та засудити злочини рф проти нашої держави. Приблизно тоді ж найбільш активні українці у Словенії організували в Любляні ще й авторалі на підтримку України.

10 квітня 2022 року українці Словенії знову запросили своїх земляків і друзів-словенців зібратися на площі Перешерна в Любляні, де розпочалася хода на підтримку миру на українській землі. Хода пройшла центральними вулицями міста до площі Конгресу. Багато людей несли синьо-жовті прапори та повітряні кульки, а також гасла, що засвідчували підтримку України та засуджували загарбницькі дії рф.

Нещодавно у столиці країни, на території Btc-City, відкрили Український гуманітарний центр «Червона Калина». Тут можна отримати інформацію про особливості перебування у Словенії, а також знайти необхідні предмети першої необхідності, зокрема речі для дітей: канцтовари і наплічники для школярів, іграшки та предмети гігієни для немовлят. У центрі також діє дитячий куточок, тож поки діти зайняті, мами мають змогу попити кави та познайомитися й поспілкуватися з іншими відвідувачами.

Координатори «Червоної Калини» запрошують до співпраці всіх, хто бажає волонтерити (записуватися можна безпосередньо в центрі). Великі зусилля тут спрямовані на те, аби робота гуманітарного осередку була максимально корисною для українців. Організатори кажуть, що будуть раді кожній ідеї та пораді небайдужих людей, готових наповнити життя центру корисними та потрібними заходами.

Тим, для кого розрадою є молитва та хто потребує духовної підтримки, допомагають у храмах Словенії. Зокрема в церкві Святого Духа в місті Целє священник УГКЦ Іван Скалівський проводить Богослужіння для українців, які тікаючи від війни, знайшли притулок на словенській землі.

Учасники груп у соціальних мережах, зокрема «Українці в Словенії. Спілка «Берегиня»», активно поширюють інформацію про гуманітарні центри у Словенії для біженців з України, допомогу ЗСУ та українцям на окупованих ворогом територіях, актуальні новини про події на Батьківщині.

Не залишаються осторонь від біди, яка нависла над Україною, і словенці. Понад 10 словенських муніципалітетів днями передали для міст, які сильно постраждали від російського вторгнення, зокрема Бучі, що є партнером словенського міста Кочев’є, та Тростянця, який має партнерські відносини з містом Зрече, продукти харчування, предмети гігієни та рятувальне спорядження.

Відчутною є й підтримка та допомога, яку надають парламент і уряд Словенії. Зокрема Državni zbor (тамтешній парламент) засудив агресію рф проти України як «найгрубіше порушення міжнародного права» та визнання росією ЛНР і ДНР. Словенські парламентарі підтримали і європейську перспективу України та її заявку на членство в ЄС.

Уряд цієї дружньої до нас країни погодився допомагати українським воїнам зброєю. «Ми надамо Україні шоломи, гвинтівки та боєприпаси в ці дні. Ми хочемо, щоб Київ міг захищатися», – заявив Матей Тонін, міністр оборони Республіки Словенії.

МЗС Словенії вручило послові рф ноту протесту з приводу жахливих масових вбивств мирних жителів у містах та селах України. Словенська сторона наголосила, що у співпраці з партнерами та союзниками, а також Міжнародним кримінальним судом зробить все можливе, щоб притягнути винних до відповідальності за скоєне. А 33 члени дипломатичного та адміністративно-технічного персоналу посольства рф у Словенії, як зазначено на фейсбук-сторінці Посольства України у Республіці Словенії, «найближчим часом розпочнуть впевнений рух у напрямку «російського військового корабля»».

«Немає жодної країни на всьому нашому континенті, яка була б більш європейською, ніж Україна. Спасибі вам за те, що не лише захищаєте свою Батьківщину та Європу як територію, а захищаєте саму серцевину європейських цінностей і наш спосіб життя. Ваша боротьба – це наша боротьба, і разом ми переможемо», – заявив Янез Янша, прем’єр-міністр Словенії.

Маючи таких друзів, неодмінно переможемо! Дякуємо, Словеніє! Ти знаєш ціну перемоги!

Повний текст матеріалу – на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.