Діаспора Україні: Об’єднані Арабські Емірати

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Гуманітарна допомога українцям від ОАЕ

У межах акції #StandWithUkraine українці в Об’єднаних Арабських Еміратах записали відео, де розповідають про своїх рідних, які залишилися в Україні. Таких зворушливих історій безліч, ось одна з них:

«Мене звуть Євгенія Ребуш, але батько кличе мене Женя. Від сьогодні в Бердянську немає зв’язку: ні мобільного, ні інтернету. І я не можу зв’язатися з моїми рідними…».

Тим часом українці з різних еміратів ОАЕ зібралися в Дубаї на VІІ Громадські Шевченківські читання, проведені в межах загальнонаціональної акції «Шевченко закликає, Україна перемагає». Справжнім відкриттям вечора стала авторка з України Ганна-Ангеліка Михайленко, яка у перші дні війни написала поезію «Птахи повертаються»:

«Птахи повертаються» (уривок)

Коли довкола страх і забуття,
Коли війна як вихор пронеслася,
Розгублені у надрах небуття
Нещасні люди – в них забрали щастя.

По світу розлетілись як птахи,
У крилах вітер, а в душі негода.
Далеко друзі, рідні… і жахи,
Та чи можлива нації свобода?

Солдати помирають кожен день,
Снаряди рвуться, кулемет стрекоче,
Під звуки гімну і серед пісень
Життя продовжить кожне серце хоче…

Ридають люди в тяготах війни,
Але ми сильні, нас не подолати.
Зімкнувши плечі, мами і сини
Ідуть країну разом захищати!

Ми мирні люди – любимо життя,
Ми сильні люди – прагнемо свободи!
І до кінця йдемо у майбуття –
Сміливо подолаємо негоди!…

Для дітей з України, які зараз не можуть займатися у своїй школі, в Українській школі в ОАЕ організували можливість безкоштовного навчання двічі на тиждень. Тут можна вивчати українську мову та літературу, англійську, уроки Біблії, шахи й інші предмети для розвитку творчості.

Також допомагає Україні Його Високість Шейх Мохамед бін Заєд Аль Нахайян, Спадкоємний принц Абу-Дабі, заступник Верховного головнокомандувача Збройними силами ОАЕ. Під час телефонної розмови з Президентом України В. Зеленським він заявив, що ОАЕ підтримує кожен крок, спрямований на мирне врегулювання кризи й прагне надати допомогу постраждалим цивільним особам в Україні. Тому, ОАЕ неодноразово надсилали Україні гуманітарну допомогу, зокрема товари екстреної медичної допомоги вагою близько 30 тонн.

Салем А. Аль-Каабі, посол ОАЕ в Україні, сказав: «Ми надсилаємо літак з медичними засобами та іншою допомогою, оскільки це є частиною непохитної прихильності ОАЕ до забезпечення основних гуманітарних потреб у конфліктах, у яких беруть участь цивільні особи, особливо жінки й діти в умовах погіршення гуманітарної ситуації».

Дякуємо кожному, хто долучився до допомоги! Слава Україні!