Діаспора Україні. Нью-Йорк, США

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Нью-Йорку

Українська діаспора у Нью-Йорку (США) різносторонньо допомагає Батьківщині давати відсіч російським окупантам.

Христина Піхманець, представниця української громади, освітянка, в інтерв’ю для спецпроєкту «Дзвінок додому» радіо «Сковорода» зазначила: «Ми всі в Америці об’єдналися навколо організації «Razom for Ukraine» … та поділили роботу в кількох напрямках. Перший – це допомога голосом, це наші мітинги, на яких ми дуже чітко артикулюємо наші вимоги. Другий – ми щодня звертаємося у Білий дім або до наших сенаторів з вимогою захистити Україну, надати їй всю можливу зброю, зокрема протиударні установки, щоби максимально закрити небо і захистити життя мирних людей».

У Нью-Йорку 24 лютого та 6 березня на центральних вулицях міста відбулися велелюдні мітинги, які розтягнулися на 5 кварталів. Підтримати український опір російській агресії вийшли й американці, грузини та білоруси. Основні вимоги та гасла цих зібрань «Заберіть руки від України», «Зупиніть війну» та «Зупиніть Путіна негайно», «росіє, йди з України». Волонтерка Razom for Ukraine Поліна прокоментувала: «Причини, чому ми виходимо на вулиці, полягає в тому, щоб продовжувати відчувати, що я не один, що ми разом у цьому. Це наше життя прямо зараз. Ми об’єднуємося на мітингах, розмовляємо з громадськістю, говоримо про це зі ЗМІ – це нагадуємо їм, що це світове питання. Ми – ваш щит і були вже протягом останніх восьми років».

У сенаторів США є розуміння того, що росія – агресор і повинна відповісти за свої злочини. Губернаторка штату Нью-Йорк Кеті Гокул 3 березня, виступаючи в українській церкві Святого Юра на Мангеттені, зазначила: «Нью-Йорк з вами… Ми разом, щоб відкрити обійми нашої Статуї Свободи всім українцям… оскільки ми працюватимемо над відбудовою країни після вигнання росіян, бо буде саме так». Також мер Нью-Йорка Ерік Адамс засвідчив свою солідарність з українським народом і на знак цього над мерією міста 8 березня було піднято український стяг.

Українці Нью-Йорка щоденно надсилають гуманітарну допомогу до України (станом на 7 березня організація «Razom for Ukraine» надала допомоги на $1,5 млн), закуповують військове спорядження для наших воїнів, а також впливають на рішення міжнародних компаній щодо припинення діяльності у росії, з нещодавнього – сервіз грошових переказів PayPal призупинив діяльність у наших північних сусідів та працюватиме над розширенням своїх послуг в Україні.

Український конґресовий комітет Америки – надбудова, що активно домагає українському війську та мирному населенню України. Організація допомагає доставляти життєво важливі препарати до лікарень, закуповує найсучасніші військові аптечки M-FAK, бронежилети та обладнання супутникового зв’язку для підрозділів територіальної оборони України.

Ще одним надзвичайно важливим аспектом допомоги нью-йоркської громади є переказ коштів для організації Revived Soldiers Ukraine, яка функціонує з 2014 року у США та діяльність якої спрямована на надання медичної допомоги та реабілітації українських воїнів у США та Україні.

Віримо, що спільними зусиллями українців в Україні та світі здобудемо волю! Слава Україні!