Діаспора Україні. Аргентина

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Аргентині

Українці Аргентини – чисельна та активна українська діаспора у Південній Америці. Попри те, що значна частина громади не говорить українською мовою, їхній зв’язок з Україною завжди залишався міцним, зокрема через плідну роботу українських організацій в Аргентині, як-от: Українське культурне товариство «Просвіта», Українська Центральна Репрезентація та ін. Від початку широкомасштабної російської військової агресії в Україні підтримка нашої держави з боку українців Аргентини стала системною і чи не найпотужнішою у регіоні

Українці Аргентини – чисельна та активна українська діаспора у Південній Америці. Попри те, що значна частина громади не говорить українською мовою, їхній зв’язок з Україною завжди залишався міцним. Важливим кроком напередодні війни став офіційний лист-звернення української громади до президента Аргентини Альберто Анхеля Фернандеса з проханням висловити солідарність Україні на тлі російської військової агресії, яке Українське культурне товариство «Просвіта» в Аргентині надіслало ще 16 лютого 2022 р.

Потому, 21 лютого 2022 р., українці зібралися у центральному парку Буенос-Айреса, столиці Аргентини, «Трес-де-Фебреро» біля розташованого там монумента Тарасові Шевченку. Тут вони вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні та згадали річницю початку російської збройної агресії проти України.

З настанням активної фази російської агресії реакція української громади Аргентини на підступний напад рф на Україну 24 лютого 2022 р. була миттєвою та відразу набула системного характеру – розпочалися регулярні масштабні акції української діаспори в столиці Аргентини та в регіонах, на телеекранах і сторінках місцевих медій з’явилися інтерв’ю з українцями та публікації про ситуацію в Україні, а ще – розпочався збір гуманітарної допомоги для українського народу.

Уже 25 лютого 2022 р. у столиці Аргентини відбулася перша масштабна демонстрація проти вторгнення рф в Україну, яка пройшла вулицями Буенос-Айреса та зупинилася перед посольством країни-агресора. Участь в акції взяли очільники тамтешніх українських організацій, серед яких: Юрій Данилишин (голова УКТ «Просвіта» в Аргентині, регіональний віцепрезидент Світового Конґресу Українців), Петро Лилик (голова Української центральної репрезентації в Аргентині, почесний консул України у Ла-Плата), керівники та члени українських освітніх, культурних інституцій, прості українці й аргентинці. Учасники демонстрації розгорнули великий прапор України та пронесли його вулицями столиці Аргентини. Також у місті замайоріли сотні українських стягів і плакатів з антипутінськими лозунгами, а стіни посольства окупанта вкрилися десятками закликів зупинити військового злочинця владіміра путіна.

Друга масштабна демонстрація в столиці країни відбулася вже 1 березня 2022 р. і зібрала щонайменше сотні українців та аргентинців. Цього разу ключову роль в акції взяла українська молодь Аргентини. Учасники демонстрації в українських народних строях пікетували посольство рф, біля якого збудували символічну стіну кривавих злочинів росії у містах України та запалили свічки пам’яті жертвам російської військової агресії.

6 березня 2022 р. відбулася третя велика акція українців у Буенос-Айресі – Марш єдності на підтримку України, який став навіть масштабнішим за дві перші демонстрації та об’єднав лідерів усіх українських організацій, культурних товариств й осередків і громадян країни. Марш заповнив центральні вулиці столиці Аргентини, учасники провели акцію біля Обеліска в Буенос-Айресі – монумента, встановленого у самому центрі Буенос-Айреса, – символічного для всіх аргентинців місці, де вперше вивісили аргентинський прапор. Цього разу вся площа навколо обеліска стала жовто-блакитною, а в центрі столиці було розгорнуто великий прапор України. Водночас учасники маршу демонстрували десятки плакатів і банерів на підтримку України й із засудом військових злочинів владіміра путіна та рф.

Протягом перших днів активної фази війни відбулися також локальні акції українців у різних регіонах Аргентини. Зокрема, 5 березня 2022 р. у м. Посадасі, столиці провінції Місьйонес, українська громада провела велелюдний марш «За Україну, за мир, за її свободу, за її суверенітет, її незалежність та територіальну цілісність». Марш пройшов вулицями центру міста до статуї Свободи, яку учасники акції обійняли українським прапором.

В іншій частині провінції Місьйонес українська громада м. Леандро-Н-Алема провела молитовну демонстрацію за мир в Україні, участь у якій також узяла муніципальна влада міста й сусідніх міст, де мешкають українські громади.

27 лютого 2022 р. Філія УКТ «Просвіта» у провінції Неукен організувала акцію протесту проти російського вторгнення в Україну, вимагаючи миру та територіальної цілісності Української держави. Протестувала проти російської агресії в Україні також українська громада провінції Мендоса

Ще одним системним напрямом на підтримку України стала участь українців Аргентини у телевізійних етерах на державних і місцевих телеканалах та численні інтерв’ю аргентинським медіям. Мета цієї діяльності – розповісти аргентинському суспільству правду про російську військову агресію та злочини окупантів в Україні. Так, представники УКТ «Просвіта» в Аргентині – Юрій Данилишин, Роман Данилишин, Андрій Василик, Сергій Яремко, Ольга Демчук, Софія Данилишин, голова УЦР в Аргентині Петро Лилик, а також члени інших українських організацій – узяли участь у телеетерах на аргентинських каналах La Nacion+, Canal TN, Canal C5N, Canal Ciudad Abierta, Canal 13, Canal America та ін., де інформували авдиторію про російську збройну агресію в Україні. Українці Аргентини також дали десятки інтерв’ю новинним ЗМІ Аргентини.

Крім того, українці з усіх регіонів Аргентини активно долучилися до збору коштів і гуманітарної допомоги для українського народу, які передаватимуться до України через міжнародних партнерів.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.