«Діалоги тривають…»: до нової книги Богдана Залізняка увійшло чимало інтерв’ю з представниками Університету

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
презентація книги «Діалоги тривають…»

Уже четвертий том інтерв’ю під такою назвою побачив світ у видавництві «Каменяр» цьогоріч. Під обкладинкою з репродукцією Миколи Бідняка – бесіди керівника прес-центру наукової журналістики Західного наукового центру НАН і МОН України Богдана Залізняка з науковцями, освітянами, громадськими діячами, митцями та іншими активними й цікавими співрозмовниками.

Чимало цих інтерв’ю було опубліковано у ЗМІ свого часу. У книзі їх розташовано в алфавітному порядку – за прізвищем співрозмовника.

Богдан Васильович жартома називає себе людиною ХІХ століття, мовляв, «новітні технології – то для нових людей», він ніколи не записує розмов на диктофон, але водночас йому вдається фіксувати з інтерв’ю не сухі факти, а запам’ятовувати образи й емоції, в його текстах – жива розмова.

Однаково цікаво читати бесіди з митцями, науковцями, ректорами, академіками, з молоддю і з професорами та діячами поважного віку. Журналіст не сперечається зі своїми співрозмовниками, тільки вислуховує їх і провокує на відвертість. Кожен читач знайде свого респондента (цікавого собі). Розгорнеш книжку – й око завжди вихопить цікаві саме для тебе рядки.

Політехніки охоче читатимуть інтерв’ю з ректором професором Юрієм Бобалом. Розмова відбулася ще в серпні 2014-го, коли університет відзначав черговий ювілей, а Юрія Ярославовича вдруге обрали на посаду керівника вишу.

Завідувачка лабораторії магнітних сенсорів Політехніки Інеса Большакова, керівник Малої технічної академії наук Олександр Захар’яш (тепер – директор Інтелектуального навчально-наукового центру професійно-кар’єрної орієнтації), Ігор Калинець (не тільки поет і громадський діяч, а й заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою) – ось неповний перелік політехніків, із якими розмовляє автор. А ще ж і знані випускники – Степан Кубів, академік Ярослав Яцків.

Попри те, що «читає щонайбільш тридцять відсотків», та й то «белетристику», Богдан Васильович продовжує питати й писати. І не дивина, якщо в наступному томі «Діалогів…», котрі тривають, будете саме Ви. А наразі читайте, погоджуйтеся чи ні (з Богданом Залізняком та з його респондентами), довідуйтеся нове та зазирайте в майбутнє.