Державна атестація наукових напрямів українських університетів стартує вже у серпні

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Держатестація наукових напрямів університетів стартує в серпні

Державна атестація наукової діяльності вишів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, відбудеться цього року – прийом документів від університетів почнеться в серпні. Порядок і методика атестації залишаться без змін, тож закладам вищої освіти потрібно буде подати інформаційні матеріали за 2015–2019 роки. Про це повідомила генеральний директор директорату науки та інновацій МОН Юлія Безвершенко 17 липня 2020 року.

– У 2018–2019 роках була створена система держатестації наукової діяльності університетів. Перша така атестація мала відбутися наприкінці минулого року. Однак за рішенням МОН, яке підтримала Нацрада з розвитку науки і технологій, атестація була призупинена через необхідність донабору експертів, зокрема іноземних. Це вже зроблено. Також – через відтермінування атестації – виникла необхідність, щоб виші подавали матеріали за 2015–2019 роки. Паралельно йшла дискусія про те, чи потрібно вносити зміни в порядок та методику атестації. Ми провели докладний аналіз та ґрунтовні консультації зі стейкхолдерами. Прийнято рішення запустити атестацію за чинною нормативною базою. На жаль, це передбачає додаткову роботу для університетів, адже їм треба буде дооформити відомості за 1 рік. З іншого боку, це дозволить завершити атестацію цього року. Ті наукові напрями, які буде віднесено до кваліфікаційних груп А або Б, матимуть право отримати базове фінансування, а досвід першої хвилі атестації стане фундаментом для її вдосконалення, – зазначила Юлія Безвершенко.

Вона також підкреслила, що за поданими матеріалами було проведено тестування системи атестації. Це дало змогу виявити низку важливих питань, які будуть уточнені в окремому листі-роз’ясненні. Його розішлють в усі університети перед стартом прийому інфоматеріалів. Окрім того, буде проведено вебінари для учасників атестації та експертів.

Найближчим часом буде видано наказ МОН з конкретними датами проведення атестації. Університети матимуть 45 днів на підготовку та подання матеріалів. Загалом завершити цю хвилю атестації планують до кінця осені.