Третьокурсник ІГСН Денис Вертелецький: молодь – для молоді, так діє Студентська рада Львова

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Студрада Львова

Сьогодні у молодіжному середовищі доволі цікава ситуація – одні бачать у всьому можливості та намагаються якомога більше їх використовувати, реалізовуючи власні вміння, а інші, навпаки, воліють не вилазити зі соцмереж і не надто напружувати мізки, мовляв, ця країна нічого мені не дає. Про третьокурсника ІГСН Дениса Вертелецького давніше в нашій газеті була стаття. Його активність (тоді навчався на першому курсі) – вражає. Нині він продовжує сам розвиватися й шукає різноманітні способи, щоб розворушити молодь.

– Я є представником Студентської ради Львова, очолюю там відділ академічної мобільності, а також працюю у міжнародному напрямі. Подій – безліч. Та стараюся долучатися і як учасник, і як організатор до тих проектів, які можуть принести суттєву користь суспільству. Так, від 24 до 29 жовтня у Києві та Київській області відбувся Українсько-Литовський міжнародний молодіжний обмін. На цю подію зібралася ініціативна молодь з України та Литви, яка працювала у двох робочих групах. Перша група формувала навчальну програму, а інша займалася програмами міжнародного обміну між нашими країнами. В останній день заходу всі напрацювання у вигляді рекомендацій ми передали у Міністерство молоді та спорту України, – розповідає Денис.

Окрім спільної роботи, учасники події мали можливість слухати цікавих спікерів, організувати тренінги, лекції студентам Київського Національного університету імені Тараса Шевченка та Київського університету імені Бориса Грінченка. (До слова, Денис Вертелецький виступив із лекцією «Мотивація та з чим її їдять»). А також домовитися про можливості творення спільних проектів із литовськими колегами.

– Обговорюючи програму міжнародного обміну, ми акцентували на соціальній інклюзії. Головна мета напрацювань – показати молоді, що, незважаючи на те, ким є людина: безхатько, сирота чи особа з особливими потребами, кожен може розвиватися. Свою роботу зосередили на трьох країнах – Македонії, Литві та Польщі, щоб люди розуміли, які сприйняття цих категорій населення у тих державах. Нашим черговим кроком буде збір людей із названих верств населення, щоб вислухати проблеми й бачення їх розв’язання, – додав хлопець.

Ще один масштабний захід, у якому Денис нещодавно брав участь – Всеукраїнський форум студентського самоврядування, що відбувався в Сумах. Учасниками було понад 200 представників студентського самоврядування, громадських організацій, молодіжних центрів.

– Форум у Сумах – це було щось неймовірне. Стільки вмотивованих людей зібралося разом! І це справді ті, хто готовий змінювати країну. Впродовж чотирьох днів відбувалося багато цікавих інтерактивів, реаліті-шоу «Останній студент», два дні практик і лекцій, новий досвід та купа нових можливостей. Це додає надії, що молодь можна не лише розворушити, а запалити до дії, – наголосив молодіжний лідер.

Нині Денис працює над тим, щоб уже навесні організувати міжнародний обмін для студентів. Каже, що головне, щоб знайшлися небайдужі люди, готові підтримати починання молоді.

Денис Вертелецький