День початку космічної ери людства – свято кафедри вищої геодезії та астрономії Львівської політехніки

Кафедра вищої геодезії та астрономії Львівської політехніки
Схід Землі. Фото: William Anders, NASA, 1968.

Традиційно 4 жовтня у світі відзначають День початку космічної ери людства.

Кафедра вищої геодезії та астрономії Львівської політехніки має дотичність до нинішнього свята, на кафедрі з часів її заснування у 1871 році вивчають закони Космосу, небесну механіку, сферичну астрономію, супутникову геодезію, а тепер і космічний моніторинг Землі. Кращі випускники кафедри працюють у космічній галузі, наприклад, академік Ярослав Яцків. На Астрономічній обсерваторії при кафедрі вели спостереження за першим штучним супутником, а потім були дослідження ШСЗ під егідою Міноборони.

Зараз, використовуючи глобальні супутникові системи – ГНСС, на кафедрі вивчають вплив атмосфери на геодезичні вимірювання, без ШСЗ не розв’язують жодної сучасної транспортної задачі, дослідження кафедри використовують у МНС та Мінтрансі. Співробітники кафедри розв’язують геодезичні задачі за допомогою даних із ШСЗ.

Нині наше Свято! Ми бажаємо всім вивчати Космос, використовувати його для мирних цілей! Нашим студентам, які вибрали спеціалізацію «Космічний моніторинг Землі» і «Космічна геодезія», бажаємо працювати із задоволенням та належним фінансовим забезпеченням!