Львівська художниця Дарія Альошкіна демонструє у головному корпусі Університету ажурний світ витинанки

За матеріалами порталу Zaxid.net
Дарія Альошкіна

Львівська художниця Дарія Альошкіна одночасно відкриває кілька персональних виставок – у Львові та Любліні, а в січні – у Парижі. Ажурні панно або, як каже сама Дарія, фіранки-витинанки цього разу створюють передріздвяний настрій студентам і викладачам Національного університету «Львівська політехніка». Там у фойє головного корпусу розвішали її твори.

Цю жінку сміливо можна називати людиною-оркестом. Вона як режисер ставить дивовижні вистави і керує театром тіней «Див», вона ж – скульптор, нерідко можете її побачити на фестивалі льодових скульптур у центрі Львова. Тендітними руками хвацько орудує електропилою і вичакловує з льоду шедеври. Вона ж займається витинанками. І при усім тім виховує трьох маленьких дітей.

Дарія Альошкіна відроджує давнє українське ремесло витинанки. Дотримується усіх законів традиційної техніки – складає удвоє і вирізає дзеркальне симетричне зображення.

– Вже вплітаю своє мереживо, але орнамент, ромби – це все наші традиційні символи, які я використовую у витинанках. Для мене таке джерело натхнення – це наші українські традиції, – зізнається Дарія Альошкіна.