Чудо-графіка вихованки Львівської політехніки: триває перша велика персональна виставка творів Ірини Нефьодової

Прес-служба Львівської політехніки
виставка творів Ірини Нефьодової

Тиха мистецька сенсація – так можна охарактеризувати виставку витончених графічних творів Ірини Нефьодової, названу авторкою «Світ мого маленького світу» і розташовану у затишних залах Львівського музею ідей (вулиця Валова, 18-а).

Це перша велика персональна презентація творчих набутків молодої й амбіційної мисткині – архітектора та дизайнера за фахом, який здобула в Інституті архітектури Львівської політехніки. В експозиції виставлено 78 графічних робіт, котрі вражають глядача непересічністю й оригінальністю творчого стилю, свіжістю та несподіваністю її світобачення. Твори являють собою так звану несподівану лінійну фігуративність, поєднану із незвичними фантастичними образами та кольоровою гамою. Гармонійно вписуються у графічний контекст художниці створені нею ж чудові поетичні рядки, котрі доповнюють кожен твір.

Розмірковуючи над секретами свого стилю, Ірина говорить:

– Це – графіка? Швидше «Графічна фантасмагорія»... Сама не знаю. У створених монотипіях (за допомогою відбитку з акварелі) шукаю образи. І все. Здається, що хтось водить моєю рукою. Я ж лишень обвожу силуети з власної уяви, що виринають у різнобарв’ї кольорів. А потім – тиша очікування на власний Світ, що надихає.

Творчий псевдонім Ірини – ERA Khelovneba – певною мірою відображає її мистецьке кредо. Ера – це час, а слово «khelovneba» з грузинської означає «мистецтво». Це її ера мистецтва. І це невипадково, адже народилася Ірина у грузинському місті Кутаїсі. Згодом переїхала до Львова, де у 2004 році закінчила Львівську політехніку.

Вона – професійний архітектор і дизайнер, плідно працює в архітектурній майстерні ARTaDOM. Ще з дитинства світ образотворчого мистецтва став для неї близьким. Як розповідає, упродовж усієї своєї професійної кар’єри вона часто «втікала» у малювання, оскільки лише там могла реалізувати свій потяг до метафоричного переосмислення реальності. У її творчому доробку нині майже 2 тисячі оригінальних графічних робіт.

Сподіваємося, що невдовзі ERA Khelovneba презентуватиме свою творчість і у стінах рідної альма матер.

виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової виставка творів Ірини Нефьодової