Чого чекати від української економіки: експерти-політехніки про курс валюти, ціни на пальне та інвестиції

За матеріалами сайту «ПравдаТУТ»
Скріншот з відеозапису

Курс валюти лізе догори, ціни на пальне б’ють антирекорди. За різними оцінками падіння нашої економіки сягатиме 30–40%. Разом з тим експерти заспокоюють: не все так погано. Особливо зважаючи, що в нашій країні триває війна.

– Чи велике це падіння? Звичайно, велике. Але чи воно таке, що знищить нашу Україну? Ні. Є випадки і більшого падіння, і держави виживали, національна економіка виживала. Потрібно, по-перше, всім працювати і платити податки. Іншого виходу нема. Бо ми зараз захопились волонтерством. Це добре, це правильно, але податки деколи забули платити. А це погано. Значить бюджет наш не наповнюється таким чином, – зазначає Олег Кузьмін, директор Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка».

Також нам потрібно переглянути програми розвитку національної економіки, а ще знайти нові шляхи для експорту продукції. Бо ж без експорту практично немає поповнення заробленої валюти. Та і це ще не все.

– Для нас дуже важливим є на сьогодні аграрний сектор. Далі, безумовно, ІТ-технології. Вони дають значні надходження в бюджет. Вони фактично на третій сходинці за надходженнями в бюджет. Треба шукати інші напрями. Це і хімічна промисловість, треба про неї не забувати, не забувати про будівництво, – наголошує Олег Кузьмін.

А щоб усе це розвивалося, потрібні інвестиції. І вони будуть, кажуть фахівці. Як тільки інвестори отримають сигнал про завершення війни, вони одразу ж увірвуться на наш ринок. Найбільше коштів піде в регіони, де є велика продовольча база. Будівнича сфера теж не пастиме задніх, як і логістична, передбачають експерти.

– Сьогодні всі інвестори цікавляться, а що ж це за країна? Тобто що там таке є? Виявляється, що продовольча безпека світу – це тут. Військова справа – це тут. Тобто інвестори починають цікавитися дуже інтенсивно, – зазначає Ростислав Слав’юк, доктор економічних наук, професор кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки.

– Інвестори повернуться до нас обличчям. Досі він повертався іншим місцем, на жаль. Ми мали дуже мало інвестицій. Це було по кілька мільярдів в рік. Для нашої країни це дуже мало, – каже Олег Кузьмін.

Та зараз ситуація зміниться докорінно.

– Сюди підуть машинобудівні заводи, автозаводи, авіазаводи, заводи, пов’язані з переробкою с/г продукції, сучасними технологіями, – підкреслює Олег Кузьмін.

Окрім того, Україна стане потужним навчальним майданчиком. Зокрема для тих, хто займається розмінуванням, утилізацією, переробкою вторсировини. І у все це будуть вкладати кошти.

А щодо такого, здавалося б, високого курсу 37 грн за долар, то, як зауважують спеціалісти, нам з ним ще дуже пощастило.

– Якби влада наша трошечки спасувала, я хочу сказати, об’єктивно, курс сьогодні був би 200 гривень за долар. Це приблизно так. Тобто вони спрацювали абсолютно правильно. Можна сказати лише одне: до цього часу вони втримали, а зараз він стоїть. За великим рахунком, якщо він впаде до 40–45 грн/дол, він все одно буде повертатися, – наголошує Ростислав Слав’юк.

А от ситуація з пальним кращою не буде. Однак ми подолаємо усі випробування, які нині постали перед нами.

– Якщо гривня відвоює позиції якісь там 30-гривневі за долар +- буде триматися, ну, може, трішки більше буде, то з пальним ситуація буде гірша, набагато складніша з причин того, що не склалася логістика, постачання – воно вмерло просто. В нас буде зовсім інша модель. Ми будемо будувати країну, в якій буде дорога енергетика, дуже, пальне буде дороге, але жити ми будем класно, – підсумовує Ростислав Слав’юк.