Чатботи, які рятують життя: перелік

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Інформаційна безпека України сьогодні важлива як ніколи, а боротьба з фейками та їхнім поширенням також може допомогти у перемозі над ворогом. Саме тому Міністерство цифрової трансформації та кіберполіція опублікували список достовірних чатботів, які будуть корисними в умовах війни з Росією.

Пропонуємо ознайомитися з переліком.

Чатботи від Мінцифри:

  • @stop_russian_war_bot – чатбот стане в нагоді для того, щоб інформувати про місця дислокації, пересування, обсяги військової техніки та особового складу окупанта. Всю ці дані одразу передаватимуть до Штабу Збройних Сил України. Далі за вашими координатами завдадуть удару по супротивнику.
  • @ukraine_avanger_bot – бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти залишають на дорогах.
  • @safe_space_ua_bot – бот, який показує найближчі укриття (наразі працює лише в Києві).

Чатботи від кіберполіції:

  • https://t.me/stopdrugsbot – сюди надсилають виявлені підозрілі ресурси для їхньої перевірки та подальшого блокування.
  • https://t.me/stoprussiachannel – тут з’являтиметься інформація про диверсійні ресурси, які треба заблокувати, й детальні інструкції, як це зробити.

За допомогою цих ботів можна заблокувати Telegram-канали, YouTube-канали, Facebook-групи, Instagram-профілі, які поширюють дезінформацію, а також інформацію щодо місць дислокацій ЗСУ. Користувачам чатботів надсилатимуть детальні інструкції щодо блокування кожного із сервісів.

Варто пам’ятати, що навіть маленькими кроками, працюючи в тилу та інформуючи Збройні сили, ми наближаємо день нашої перемоги.