«Аудиторія» – від понеділка до п’ятниці: як і чим живе редакція студентської газети впродовж тижня

Тижневик «Аудиторія»
творці «Аудиторії»

Поява «Аудиторії» на світ – процес тривалий, трудомісткий і до нього причетні багато людей. Інколи це весело, а інколи нагадує біг із перешкодами. Трохи про те, як і чим живе редакція впродовж тижня.

Понеділок

Понеділок зазвичай вважається важким днем. Як для кого, а для редакції газети «Аудиторія» це правило справджується, адже зі самого ранку розпочинаємо верстку. Спершу наш дизайнер і верстальник під пильним оком відповідального секретаря виготовляє кольорову обкладинку. І, зрештою, це повинен би бути зачин роботи вже над наступним числом, але наш відповідальний секретар – дуже відповідальна, тож на її прохання ми змушені скорочувати свої тексти, якщо хочемо, аби вмістилася світлина. А відбір фото вимагає ще більше зусиль і часу, бо треба відповідати на питання на зразок: «Хто з них дрон?»

Вівторок

Важчий вівторок. Доки відповідальний секретар регулює дії верстальника, щоб верстка не зійшла зі второваного шляху, журналісти у вже зверстаних сторінках «виполюють» так звані гуцулізми та пов’язані з ними неологізми нашого літредактора (він – великий шанувальник гуцульської культури).

І тут раптом серед круговерті сторінок, подій, зустрічей, людей – нарада з планування вже наступного числа газети.

Головний редактор:

– Що даємо на першу сторінку?

– Яку тему пропонуєте на опитування?

– Як?!!! Зустріч аж у п’ятницю? А коли напишете?

– Дівчата, газета тріщить, а ще жодного матеріалу не здали!

– Хто бажає піти сьогодні на вечірній концерт? А на «Ніч у бібліотеці»?

У вівторок по обіді, коли газету здали до друку, зітхаємо з полегшенням, ніби подолали чергову вершину.

Середа

За логікою, час би спочити у середу. Хоча насправді, саме всередині тижня найчастіше відбуваються різні зустрічі, інтерв’ю, тобто все найприємніше. І журналісти бігають, висунувши язика, з одного заходу на інший.

Через брак окремого приміщення буває, що інтерв’юера змушені слухати всі, хто є в редакції, і поміж тим, як живе кафедра чи студенти, дізнаємося й про те, що «не для преси».

Опісля приємностей спілкування настає рутина розшифровування. Тоді вирвати журналіста з тенет випитаного інтерв’ю практично неможливо – кожен сидить у навушниках, «добиває» клавіатуру і літрами п’є каву.

Четвер

Головний редактор:

– Дівчата, де матеріали?

Журналісти:

– Вже-вже, востаннє перечитуємо…

«Аська» червоніє-червоніє-червоніє – так починається наш четвер. Але саме в цей день чомусь науковці найчастіше полюбляють збиратися на різноманітні конференції, а в галереях міста під завершення робочого дня відкриваються виставки.

Також – це день виходу паперової «Аудиторії». За нею, кольоровою і лискучою, заглядають поважні викладачі («коли буде газета?», «ще нема?») і студенти («я десь тут маю бути в газеті»).

П’ятниця

В п’ятницю зранку журналісти виходять на полювання за вашими думками, які потраплять на другу сторінку. Вишукуємо інтелектуально натхненні обличчя і опитуємо-допитуємо та найстрашніше – фотографуємо (чомусь часто студенти сприймають фотооб’єктив, як дуло пістолета).

А по обіді – кардинально змінюємо план номера, бо «награфоманили» вже аж на три, і жодне зі сотні зроблених фото не влазить на сторінку.

Цей день для всіх зазвичай скорочений, але не для тих, хто творить «Аудиторію» – ми в п’ятницю гаруємо наповну і виходимо з корпусу, коли там запановує вечірня тиша, а надворі – сутінки.

Замість післямови

Та не треба хвилюватися: «свіжачок» обов’язково буде і наступного тижня, як і сімдесят років поспіль!

творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії» творці «Аудиторії»