Асистент Інституту архітектури Ірина Камшій: «Якщо хочеш навчитися – знайдеш можливість»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Ірина Камшій

Краса – в деталях! Таким принципом у своїй роботі послуговується дизайнер, асистент кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури Ірина Камшій. Переважна більшість студентів цю тендітну, завжди усміхнену дівчину знають через співпрацю з Колегією та профкомом студентів і аспірантів нашого університету. Та, окрім організації різних заходів, постійної комунікації зі студентами, Ірина вже багато років займається інтер’єрами житлових, офісних приміщень, ресторанів.

– Особливо мені цікаво працювати над проектами помешкань. Спершу спілкуюся із замовниками, щоб зрозуміти їхню психологію, вподобання. Це досить копітка і важка робота, але в результаті отримую потужну сатисфакцію – замовники стають моїми друзями. Серед стилів інтер’єрного дизайну мені найбільше подобається контемп, сучасний мінімалізм, – розпочала розмову Ірина. – Для мене важлива краса в деталях: дуже люблю декорувати, деталізувати. Навіть найпростіші помешкання, найпростіші меблі можна ідеально доповнювати цікавим текстилем, декором, але чимось цікавим, а не тим, що можна купити в будь-якому магазині. Власноруч роблю світильники, декорую вази, карнизи, малюю картини. Взагалі пробую робити різні речі для того, щоб вдосконалювати свій інтер’єр. Особливо ретельно вибираю штори, різні килимки, навіть баночки у ванній обираю до стилю.

Основною проблемою замовників, на думку дівчини, є те, що більшість базує свої вподобання на пострадянському періоді.

– Людям чомусь важко зрозуміти, що насправді в житловому дизайні в Європі використовують простоту, чистоту в інтер’єрі, натуральні матеріали. А в нас хочуть із розмахом, бароковими балясами, величезними кованими столами із позолотою, хоч насправді, маленький дерев’яний столик теж може гарно виглядати. На українському ринку є достатньо якісних матеріалів для інтер’єру, але треба пофантазувати, коли компонуєш цікавий інтер’єр, не використовуючи дорогущу матерію чи шпалери, – наголосила дизайнер. – Досить часто доводиться замовників відмовляти від різних дивних задумів. Більшість все-ж прислухаються, але буває різне… Найдивніше, що робила – викладала мозаїку з битої керамічної плитки на стіну 4 на 5 м із зображенням еротичної сцени.

Свою спеціальність Ірина Камшій обрала свідомо, оскільки жила в творчій атмосфері – її батьки і брати за освітою архітектори-дизайнери, мама теж навчалася у Львівській політехніці. Розпочати ранню дизайнерську діяльність спонукнуло те, що дівчина досить скоро почала жити окремо від батьків і утримувати себе самотужки. Тож, щоб навчатися на платній формі навчання, проживати в гуртожитку, довелося серйозно вникати в роботу.

– Мій брат, який живе в Казахстані, знайшов для мене мій перший проект. Пригадую, тоді мені, другокурсниці, було досить страшно братися за таку роботу. Але виконала цей проект, і з цього почалася дизайнерська діяльність. Спершу працювала в простіших програмах, згодом перейшла на професійні, серйозні. Тепер навіть маю декілька студентів, яким даю уроки з програмування в 3D max. У роботі орієнтуюся на світові фірми, які займаються візуалізацією. Сьогодні це дуже гарна можливість для дизайнерів, адже можна отримати фотореалістичну картину, і замовник одразу побачить, як виглядатиме помешкання після ремонту.

Моя співрозмовниця переконана, що Політехніка дає абсолютно всі можливості, щоб розвиватися творчо. Тут існує чимало конкурсів, до яких можна долучатися. Якщо студент активний і вміє скористатися тими можливостями, то вони стають добрим поштовхом до професійного розвитку.

– Якщо хочеш знати – знайдеш можливість. На дизайні нас вчать початків, а вже самотужки вирішуєш, чим хочеш займатися і в якому напрямі розвиватися. Впродовж трьох років самостійно вивчала всі необхідні програми, продовжую навчання й досі, бо це постійний процес. Зараз ера цифрового дизайну, тому важливо володіти різними комп’ютерними технологіями. Постійно над цим працюю, дізнаюся про новинки. Для себе зрозуміла: якщо хочу добитися добрих результатів, мушу шукати способи, – додала Ірина.

Свою лепту в розвиток та успішність Ірини Камшій внесла Колегія та профком студентів і аспірантів. Як зазначила дівчина, завдяки діяльності у сфері студентського самоврядування навчилася правильно розподіляти свій час.

Вільний час Ірина витрачає на велоспорт, яким займається професійно, насолоджується арт-музикою.

– У нас зараз досить потужно розвивається дизайн. Є на кого рівнятися. Наші випускники активно реалізовують себе в цій сфері, щоправда, в Києві. Однозначно переконана, що в Україні є можливості і потреба розвивати дизайн, підняти його на вищий рівень. Крім цього, треба розвивати в людей розуміння естетичної краси, що теж матиме чималий вплив на дизайн, – наголосила дизайнер Ірина Камшій.