Аспірантка кафедри АІП пройшла міжнародне стажування у Сілезькому технологічному університеті

Кафедра адміністративного та інформаційного права
Сертифікат учасниці

Аспірантка кафедри адміністративного та інформаційного права Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки Ксенія Макарчук з 1 до 10 лютого 2023 року проходила стажування в Міжнародній міждисциплінарній зимовій школі Smart Public Space in Prosument Energy Transition, організованій Сілезьким технологічним університетом (Silesian University of Technology, м. Глівіце, Польща) в рамках програми SPINAKER Агентства NAWA.

Ксенія Макарчук поділилася досвідом та розповіла, які саме навички вона отримала після свого стажування. Проходження навчання в Зимовій школі дало змогу аспірантці заглибитися в сучасні технології та матеріали, тенденції в енергетиці, енергозбереженні та його розподілі, а також глибше дослідити нові підходи до сталого використання енергоресурсів, долучитися до міжнародного наукового співтовариства у сфері енергетики задля ефективного розв’язання нагальних проблем у цій сфері. Нові знайомства та зв’язки з учасниками цієї школи дає можливість нашому університету налагодити більш тісну наукову роботу разом з іншими міжнародними навчальними закладами.

Окрім цього, саме така тематика навчання в Зимовій школі Smart Public Space in Prosument Energy Transition дає змогу бути готовим до подальших досліджень нашої енергетичної інфраструктури під час війни. Закон України «Про енергетичну ефективність» прийнято на виконання зобов’язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони. Окрім того, Закон спрямований на імплементацію acquis communautaire Європейського Союзу у сфері енергетичної ефективності.

– Сьогодні «енергетична безпека», «енергетична ефективність», «енергетична інфраструктура» є важливими, і ці навички стануть у нагоді під час дослідження проблем енергетики в Україні на тлі повномасштабного вторгнення, – зазначає Ксенія Макарчук.

Тому співпраця з науковим товариством Сілезького технологічного університету та іншими науковцями світу дасть ґрунтовну базу для практичних і теоретичних досліджень енергетичних питань.