Аспірант ІАРД взяв участь в експедиції до фортифікаційних памʼяток Східного Поділля

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фото з експедиції

Аспірант кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Ілля Литвинчук взяв участь в експедиції до фортифікаційних памʼяток Східного Поділля. У ході експедиції він відвідав низку укріплених міст Поділля XVI–XVIII століття та здійснив дослідження, результати яких будуть відображені у відповідних статтях української Вікіпедії.

Розповідає Ілля Литвинчук:

– Концепція експедиції полягала у тому, щоб відвідати історичні укріплені міста Поділля XVI–XVII століття, частина яких нині перетворилася на села. Історично ці міста відігравали захисну роль від набігів татар на українські землі. На Східному Поділлі, куди була спрямована експедиція, переважна більшість укріплень (замкових та міських) у цих колишніх містах були дерев’яно-земляними, тому до сьогодні вони не збережені належним чином та не обліковані як пам’ятки культурної спадщини. Під час експедиції я також вирішив здійснити фотофіксацію об’єктів культурної спадщини пізніших епох (XIX – початку XX століття) й зібрати деякі архівні історичні дані про відвідані мною села.

Міста для експедиції попередньо обирав за історичною картографією XVII століття, зокрема відомою картою Боплана та іншими. Акцент вирішив зробити на Томашпільську округу (смт Томашпіль, село Стіна та смт Комаргород Томашпільської територіальної громади Вінницької області), а також відвідати колишнє місто Кохангород, засноване 1625 року (нині – село Коханівка Турбівської громади Вінницької області).

Особливо цікавою була поїздка у село Стіна, яке має унікальне розташування завдяки рельєфу. Віднайти залишки укріплень було непросто, тут стала у пригоді карта села 1896 року, віднайдена у архіві Вінницької області з позначеним відповідним топонімом. У смт Томашполі я відкрив розташування залишків замку Томаша Замойського – засновника та першого власника міста на початку XVII століття.

Під час експедиції у Державному архіві Вінницької області та обласній бібліотеці знайшов матеріали, які використовував для редагування статей про ці населені пункти. Потім я відвідав досліджувані населені пункти й виконав фотофіксацію, якою проілюстрував статті української Вікіпедії, що стосуються цих населених пунктів. Додатково я відвідав села Козинці та Косаківка біля Коханівки, у яких збереглися цвинтарі XIX століття та панські маєтки.

Згодом відвідав архів Хмельницької області та Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника, де віднайшов раніше не опубліковані матеріали про історію подільських історичних населених пунктів.

Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції Фото з експедиції