Архітектори Львівської політехніки поглиблюють співпрацю зі своїми польськими колегами

Прес-служба Львівської політехніки
на конференції

Днями з Польщі до Львова повернулася група науковців Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка», які взяли участь у Міжнародній конференції «Урбаністично-архітектурне перетворення історичної частини міста Ніса: пошук ідей». У науковому зібранні взяли участь також представники Львівського національного університету імені І. Франка, Німеччини, Португалії та Туреччини. У рамках конференції були передбачені архітектурні майстер-класи, що проходили у Державному вищому професійно-технічному училищі міста Ніса.

Під час проведення тематичних секцій науковці розглянули питання, пов’язані дослідженням минулого і передбаченням майбутнього польського міста Ніса, культурної спадщини, створення майбутнього міста. Керували секціями відомі польські фахівці доктор інженерії Ромуальд Лoeглeр, професор Якуб Левіцкі та доктор Томаш Древняк.

Як розповідає член львівської делегації, доцент кафедри дизайну та основ архітектури Тетяна Клименюк, на конференції виголошено 27 доповідей, присвячених таким галузям як архітектура, містобудування, реставрація та збереження пам’ятників історії, будівництво, знайшла відображення й тематика, пов’язана із соціальними науками. Йшлося про захист і збереження культурної спадщини, археологічні дослідження, їхнє поєднання з охороною навколишнього середовища та забезпечення екологічного балансу. Львів’янам у контексті оголошеної в Україні децентралізації особливо цікаво було почути про реалізацію заходів, спрямованих на забезпечення економічної і соціальної активізації життя польських міст.

Цінно те, що наукові повідомлення були суттєво доповнені виступами представників громадських організацій, інвесторів, місцевих органів влади, установ культури, творчих і ділових кіл, студентів.

На підставі проведених на конференції дискусій розроблено низку рекомендацій, які адресовані владі міста Ніса і Ніського регіону для проведення подальшої роботи. Передбачено також наступного року видати монографію, до якої увійдуть виступи та повідомлення учасників конференції.

Висвітлювали це масштабне зібрання науковців низка засобів масової інформації: журнал «Архітектура і бізнес», Радіо Ополє, TVP Ополе, НТО, Факти Ніскі, Новини Ніскі. Спонсорами і партнерами конференції були ES SYSTEM, BIOAGRA, VELUX, VIESSMAN, TATRAN, АЛЬФА-ЕЛЕКТРО, PHILIPS S.A.

на конференції на конференції на конференції