Андрій Яців про мобільний застосунок для емігрантів у Чехії та літопис «Українська діаспора в час війни»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з відеозапису

Про мобільний застосунок для емігрантів у Чехії та літопис «Українська діаспора в час війни» на каналі «Перший Західний» розповів заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Андрій Яців.

Створено мобільний застосунок, який допомагає українським мігрантам в Чеській Республіці. Його розробили науковці Університету Менделя в Брно за участі громадської організації «Українська ініціатива в Чехії».

Програму протестували львівські науковці. Опісля її аплікували у мобільний застосунок «Дія».

«У застосунку прописана покрокова інструкція, як діяти людині після перетину кордону: як легалізувати свій статус, в якому службу звернутися, як отримати житло, медичну допомогу, як влаштувати дітей на навчання. Тобто, дуже багато максимально практичний речей», – повідомив Андрій Яців.

Після початку повномасштабного вторгнення його завантажили вже тисячі українців. Оскільки міграційний процес триває, актуальність застосунку теж не зменшується.

«Застосунок не був би можливим без допомоги держави. Ідея належала науковцям із Брно Роберту Стоянову та Янові Шроту. Вони знайшли грант, і держава допомогла їм це реалізувати. Якщо така практика буде застосована в інших країнах, це можна легко й успішно реалізувати», – зауважив Андрій Яців.

Також заступник директора МІОКу розповів:

  • якою є динаміка міграційних процесів в Україні та за кордон;
  • з якими проблемами найчастіше звертаються українські мігранти;
  • з якою метою створено проєкт «Літопис: українська діаспора в час війни»;
  • про проєкт «Говорімо українською», створений у співпраці з Львівською ОВА.