Активісти профбюро Інституту підприємництва та перспективних технологій працюють для студентів

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Діяльність колегій та профбюро в інститутах Політехніки досить різна. Та їх всіх об’єднує спільна мета – зробити студентське життя цікавішим і відкрити можливості для розвитку молоді та її реалізації. З активістами профбюро Інституту підприємництва та перспективних технологій говоримо про специфіку їхньої діяльності, успіхи і труднощі в роботі.

Особливість роботи профбюро цього інституту, як зауважили мої співрозмовники – четвертокурсниця Христина Васьо, яка очолює цей молодіжний осередок, і керівник культмасового та туристичного відділів Роман Цудний, передовсім у тому, що атмосфера в команді навіть більше, ніж дружня, – майже родинна. Студенти мають власні традиції: щоп’ятниці збираються у своїй 01 аудиторії, де обговорюють ідеї, плани, напрацювання чи просто спілкуються; всією командою їздять у гори.

Плануючи будь-які заходи, акцентують увагу передовсім на тому, щоб було цікаво всім. На початку навчального року проводять соцопитування, щоб знати, чого найбільше хочуть студенти. Серед заходів, які організовують, – різнотематичні лекції та тренінги, які проводять викладачі чи запрошені гості. Минулоріч сформували нову команду для участі у традиційних університетських фестивалях «Весна Політехніки» та «Осінь Політехніки». Були співорганізаторами свята Миколая для дітей Краковецького спецінтернату (на сторінках нашої газети була публікація про це свято). На початку березня планують провести між красунями інституту конкурс «Міс ІППТ», а ближче до завершення семестру – турнір між студентами і викладачами «Козацькі забави».

– В університеті студенти не тільки навчаються, а й розвиваються. Мій відділ більше відповідає власне за дозвілля. Але це не лише дискотеки чи клуби, а також і духовний відпочинок: театри, пізнавальні поїздки. Ми досить часто організовуємо походи в театри, але, на жаль, студенти не дуже активно зголошуються. Хоча стараємося відбирати з театральних репертуарів найцікавіше. Те ж стосується й різноманітних екскурсій. Ініціюємо багато, але не все вдається реалізувати через пасивність молоді, – розповів Роман.

– Ми робимо все, щоб урізноманітнити життя наших студентів, а також створити нові можливості для їхнього розвитку. І тішить нас, коли в профбюро приходять молоді й активні люди, здебільшого першокурсники, які готові працювати в колегії, випробувати щось нове, – наголосила Христина.

З найактивнішими студентами, які твердо вирішили присвятити свій вільний час роботі в колегії та профбюро, проводять співбесіду, щоб передовсім з’ясувати, в якому напрямі роботи бачать себе, що хочуть зробити для інституту, що найбільше цікавить, і, відповідно, від цього вже залежить відділ, в якому працюватимуть.

Окрім цього, студенти не оминають соціальної роботи. Так, минулого семестру закупляли медикаменти для поранених військових.

– В нашому інституті працює викладач Ольга Особа – активістка «Волонтерської сотні Львів», волонтер у військовому шпиталі. Завдяки їй ми знаємо, що саме потрібно пораненим бійцям. Ми збирали ліки або кошти, за які купували все необхідне. В цьому семестрі продовжимо цю роботу, – розповіла моя співрозмовниця. – Ще один напрям – допомога дітям з інтернатів. Ми співпрацюємо з кількома волонтерами, які ініціювали постійну допомогу інтернатам і сиротинцям. Один із таких інтернатів буде закріплений за нашим інститутом і ми регулярно провідуватимемо дітей, допомагатимемо всім необхідним. Підготування свята Миколая показали, що нашим студентам дуже подобається така робота.

Христина Васьо очолює профбюро ІППТ вже другий рік. Харизма і цілеспрямованість стали основними рисами, які посприяли перемозі дівчини у виборах.

– Яка я в роботі, те, що добиваюся цілей, вже всі знали, бо для мене діяльність у профбюро була не нова, тож це допомогло здобути перемогу. Окрім громадської роботи та навчання в ІППТ, ще здобуваю заочну освіту в Інституті гуманітарних та соціальних наук Політехніки зі спеціальності «соціологія». У вільний час займаюся спортом, зустрічаюся з друзями, – розповіла дещо про себе очільниця студентів ІППТ. – Зараз мої мрії – реалізувати все заплановане, залишити після завершення навчання добрих наступників у профбюро, які, переконана, будуть ще успішніші, бо базуватимуть свою роботу на нашому досвіді. А також реалізувати себе в обраній професії – фінансиста. Знаю, що в нашій країні є великий потенціал для розвитку в цьому керунку, а також потреба в добрих фахівцях.