Актуальні наукові проблеми обговорюють у Політехніці: в Університеті відбулися міжнародні конференції

Катерина Гречин, Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону»

Про проблеми води говорили на ХV Міжнародній науково-практичній конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону». У стінах Політехніки вона відбулась уперше, зібравши науковців з різних навчальних і наукових інституцій, зокрема з Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, Представництва Польської академії наук у Києві (завітав керівник Генрик Собчук).

Проблеми першооснови всього сущого

Про проблеми води говорили на ХV Міжнародній науково-практичній конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону». У стінах Політехніки вона відбулась уперше, зібравши науковців з різних навчальних і наукових інституцій, зокрема з Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, Представництва Польської академії наук у Києві (завітав керівник Генрик Собчук).

Проблеми води – складні, багатоаспектні – потребують міждисциплінарного підходу, тож долучились політехніки з ІГДГ, ІБІД, ІХХТ, ІЕПТ ім. В. Чорновола, розповіла член наукового комітету конференції доцент Політехніки Людмила Савчук. Голова комітету професор Віктор Яворський зазначив, відкриваючи наукову зустріч:

– Ще давньогрецький філософ Фалес казав, що вода є першоосновою всього сущого. Цей вираз не тільки не втратив свого значення, а нині набув нового. Проблеми води надзвичайно складні: обсяги прісних вод зменшуються, якість води падає. Водою займаються всі, але єдиного напряму немає і питання фактично не вирішується. Тому на конференції можемо розробити основні напрями розвитку науки про воду. З чого варто починати? Україна підписала Угоду про Асоціацію з Євросоюзом, що є дорожньою картою зокрема і в цьому питанні. Нинішні стандарти щодо води є або радянські, або лобістські. Лабораторний аналіз води – бутильованої, з цистерн – дав жахливі показники, але вони дозволені ГОСТом. Тому першочергове завдання – розробити і ухвалити держстандарти, відповідні міжнародним нормам. Друге – необхідно готувати фахівців з одержання питної води, якої стає дедалі менше. Є розуміння ректорату, тому, думаю, згодом в університеті будуть відповідні програми підготовки.

Будуємо інформаційне суспільство

Кафедра міжнародної інформації ІМФН провела 26–27 травня Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна в процесах глобального інформаційного обміну», в якій спільно із науковцями взяли участь студенти-міжнародники старших курсів.

На пленарному засіданні і під час роботи секцій понад 50 учасників з провідних вишів України та Польщі свою увагу зосередили на тенденціях розвитку інформаційного суспільства, світовій практиці інформаційної освіти в Україні, історії становлення, актуальних дослідженнях та пріоритетах розвитку. Мова також йшла про підходи до розуміння та інституційно-процедурну специфіку впровадження, інформаційно-аналітичне забезпечення внутрішньої та зовнішньої політики держави, інформаційно-комунікаційні вектори сталого розвитку й міжнародного науково-технічного співробітництва. Учасники конференції дискутували з приводу глобальної та національної інформаційної безпеки держави, проблем правового регулювання інформаційних відносин й забезпечення інформаційних прав людини. Вони підтримали діяльність європейських студій у вишах України та обговорили перспективи спеціальності «Європейські комунікації».

Учасники конференції прийняли ухвалу, куди увійшли відповідні пропозиції стосовно вдосконалення системи підготовки здобувачів вищої освіти в Україні.

Економічна безпека в умовах інтеграції

На базі Київського національного університету технології і дизайну 27 травня відбулася інтернет-конференція на тему «Інформаційно-аналітичне забезпечення ефективності діяльності підприємств в контексті економічної безпеки в умовах інтеграції в ЄС».

На конференції, в якій взяли участь представники вишів і наукових організацій не лише з України, а з Болгарії, Білорусії, Тунісу, Грузії, Бельгії, мова йшла про поліпшення діяльності українських підприємств в умовах переходу до інтеграції з ЄС, про ризики, які її очікують, непродумане оподаткування, офшори, залучення інвестицій, яких Україні дуже бракує, про розвиток інноваційної діяльності тощо.

В її роботі взяли участь і виступили професори Інституту економіки та менеджменту Львівської політехніки: проректор з наукової роботи Наталія Чухрай, директор ІНЕМ Олег Кузьмін, завідувачі кафедр: зовнішньоекономічної та митної діяльності Ольга Мельник, менеджменту і міжнародного підприємництва Ольга Пирог, обліку та аналізу Ігор Яремко. Вони, зокрема, розповіли про вклад дослідницької роботи університету в інноваційний розвиток країни в умовах євроінтеграції, висловили своє бачення розвитку освітянської діяльності у час пожвавлення співпраці з ЄС, регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств, економічний розвиток України, говорили й про потенціал обліково-звітної системи в забезпеченні економічної безпеки вітчизняних підприємств.

Конференція пройшла в конструктивному руслі. Учасники інтернет-конференції обмінялися досвідом своїх наукових напрацювань, скористалися порадами іноземних колег стосовно реформування вищої освіти, підвищення економічної безпеки в умовах інтеграції, накреслили шляхи спільного вирішення низки завдань, домовилися й надалі оперативно реагувати на нагальні проблеми, які очікують Україну на шляху до ЄС.

на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону»