Абітурієнтка Львівської політехніки, 800-бальниця Олена Кшик, хоче пов’язати своє майбутнє зі штучним інтелектом

Олександра ЛИВИЦЬКА, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка
Олена Кшик

Олена Кшик — серед семи цьогорічних випускників України та двох із Львівщини склала НМТ на 800 балів, тобто з усіх предметів набрала максимальні результати. Нещодавно дівчина отримала за це грошову винагороду від міського голови.

Олена хоче навчатися виключно у Львівській політехніці. На сьогодні вона вже отримала рекомендацію приймальної комісії на бюджетне навчання. 

— Я подала заявку тільки на дві спеціальності: компʼютерні науки та прикладна математика. У пріоритеті — комп’ютерні науки, освітня програма «Системи штучного інтелекту». Якщо я не помиляюся, то така програма є лише у Львівській політехніці. Отже, мій вибір очевидний, — розповідає абітурієнтка.

Які маєте очікування від навчання у Львівській політехніці? 

— Програма «Системи штучного інтелекту» видалася мені цікавою та перспективною, адже на ній є можливість взяти участь в обміні студентів за кордоном і здобути там новий крутий досвід. Я очікую на цікаві лекції, курси й заходи, повʼязані з професійним досвідом. 

— Ким бачите себе в майбутньому? 

— Сподіваюся, що у майбутньому я далі вивчатиму програмування й нові IT-технології, поглиблюватиму свої знання і працюватиму за фахом. 

— Повернімося до НМТ. Як готувалися до нього — з репетиторами чи самостійно? 

— З трьох предметів готувалася самостійно, лише з історії взяла онлайн-курс. Мені не було складно, оскільки з восьмого класу навчалась у Львівському фізико-математичному ліцеї, де здобула дуже добру базу, навчилася вчитися. А до того на відмінно закінчила сільську школу неподалік Львова. У ліцеї я любила інформатику, математику, англійську й українську мови. Також захоплююся позакласним читанням різноманітної художньої літератури. Підготовка до НМТ мені забрала чотири місяці, тому що маю дуже добру пам’ять. Час підготовки індивідуальний, комусь на це потрібен рік, а комусь і два. Я вважаю, що цього року НМТ був складніший, ніж у попередні, але він був за шкільною програмою. Перемикати увагу на кожен наступний предмет було не дуже складно. Мені це цілком вдалося.

Серед порад, які Олена дає теперішнім старшокласникам, — постійно вчитися, виконувати всі домашні завдання, відпочивати, мати цікаві захоплення, тренуватися на пробних тестах, послуговуватися ресурсами з корисною інформацією, а ще використовувати методику «навчай інших» — тобто те, що вивчив, пояснювати іншим. Головне — вміти дисциплінувати себе і вміти вчитися. 

Олена Кшик