177 років тому у Львові урочисто відкрили Цісарсько-королівську Технічну академію

Музей історії Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

4 листопада 1844 року у Львові відбулося урочисте відкриття Цісарсько-королівської Технічної академії. Цей день донедавна і вважали датою заснування Львівської політехніки.

Навчальні приміщення тоді розмістили у колишньому житловому будинку Даровського на розі вулиць Театральної та Вірменської. Очолив академію професор, доктор філософії Флоріан Шиндлер (австрієць, випускник Віденської політехніки). Викладали тут німецькою мовою, а навчалося на початках менше сотні студентів. Сформувалися перші кафедри.

Восени 1848 року під час революції «Весна народів» у будівлю Технічної академії потрапив снаряд і зайнялась пожежа. Тоді було втрачено архів та бібліотеку, а навчання довелося на деякий час перенести на третій поверх міської ратуші, де Технічна академія орендувала приміщення.

Після революції академію очолив замісник Шиндлера – Александр Райзінгер. Завдяки технічному прогресу зростала потреба у спеціалістах-техніках, тож зростала і кількість студентів. А вже у 1871/72 навчальному році Технічна академія отримала статус вищого навчального закладу і була перейменована у Вищу політехнічну школу, для якої зовсім згодом було побудовано нові корпуси – головний та хімічний.