Preparing for Lviv Polytechnic Bicentenary Celebration

Прес-служба Львівської політехніки
фото з архіву

Відбулося чергове засідання оргкомітету з підготовки до відзначення 200-річчя Національного університету «Львівська політехніка». Як наголосив голова комітету, ректор Університету професор Юрій Бобало, особливістю цього засідання була вимога максимально уточнити терміни виконання основних заходів до кульмінації відзначення знаменної дати – 7 грудня 2016 року, коли у Львівській опері має відбутися урочиста академія.

Ректор вніс пропозицію розділити урочистість на два дні, оскільки очікують чимало гостей зі столиці та регіонів України, ректорів зарубіжних університетів, з якими Львівська політехніка налагодила плідну співпрацю. В театрі, на його думку, мала би прозвучати доповідь, вітання гостей, нагородження львівських політехніків державними відзнаками, а наступного дня – у просторій актовій залі першого навчального корпусу доцільно було б провести нагородження відзнаками обласного та міського рівня, Львівської політехніки, а також великий святковий концерт. Цю пропозицію підтримали члени оргкомітету.

Наближення ювілейної дати львівські політехніки і гості Університету наочно побачать уже найближчим часом: 13 жовтня на фасаді головного корпусу з’явиться великий банер, на якому буде розміщено фрагмент Цісарського декрету 1816 року про створення у Львові Реальної школи, яка започаткувала біографію Львівської політехніки.

За словами директора Інституту архітектури професора Богдана Черкеса, вже готова меморіальна дошка, яку буде розміщено на вулиці Вірменській. Сам будинок Реальної школи не зберігся, але він містився саме у цьому мікрорайоні.

Члени оргкомітету схвалили також ескіз нагрудної медалі «За особливі заслуги перед Львівською політехнікою». Наразі розробляють положення про цю відзнаку.

8 грудня 2016 року заплановано провести Міжнародну конференцію «Науковці та випускники Львівської політехніки у світовій науці та культурі, міжнародній політиці та економіці». Серед інших запланованих заходів – фотоконкурс «Моя політехніка», вікторина серед студентів «Чи знаєш ти історію Львівської політехніки?» тощо.

Надзвичайно напруженими буде час підготовки до ювілею для видавництва Львівської політехніки. Адже до виходу у світ готуються збірник нарисів до історії Львівської політехніки, книга «Doctor Honoris Causa Львівської політехніки», каталог «Пам’ятні монети, медалі та значки – історичні символи Львівської політехніки» й «Архітектурний атлас Національного університету «Львівська політехніка» (ці видання вийдуть українською та англійською мовами), іміджевий буклет Університету, низка інших видань.