Прес-служба Львівської політехніки
Юрій Вербицький

Генеральна прокуратура України підозрює 14 осіб, причетних до викрадення та вбивства євромайданівця, вихованця Львівської політехніки, Героя України Юрія Вербицького. Про це на брифінгу сказав начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

– Важливою ланкою в розслідуванні цього злочину, – сказав він, – є факт викрадення у ніч із 20 на 21 лютого із Олександрівської лікарні Юрія Вербицкого та нинішнього народного депутата України Ігоря Луценка, а також у подальшому зумисне вбивство Вербицького. Цей злочин перед тим розслідувався працівниками МВС, вони повідомили про підозру 13 особам, оголосивши їх у розшук.

Після цього справа була передана в департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури, і зараз додатково встановлені особи, причетні до цього злочину.

– Одному з них нині повідомлено про підозру, він узятий під варту, суд погодився з аргументами слідчих. Слідство щодо нього триває, сподіваюся, найближчим часом воно завершиться, – підкреслив Горбатюк.

Нагадаємо, що апеляційний суд Києва визнав законною ухвалу Печерського районного суду Києва, який заарештував Олександра Волкова, підозрюваного в організації викрадення депутата Верховної Ради від фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Ігоря Луценка та євромайданівца Юрія Вербицького.

Кілька фактів із життя Юрія Вербицького.

Один із перших Героїв Небесної Сотні народився 25 серпня 1963 року у Львові. За фахом – сейсмолог, кандидат фізико-математичних наук. У 1985 році закінчив факультет геодезії Львівського політехнічного інституту. Згодом Юрій працював у відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України. Займався створенням апаратури і програмного забезпечення геофізичних та сейсмічних досліджень. Захоплювався альпінізмом, мав перший розряд з альпінізму, долав маршрути найвищої категорії складності на Кавказі. У середині січня 2014 року Юрій спеціально взяв відпустку на роботі й поїхав на Євромайдан до Києва. А через кілька днів, 21 січня, його разом з Ігорем Луценком викрали, щоб згодом жорстоко розправитися.

– Нас із цим чоловіком, його звали Юрій, скрутили, побили і кинули до чорного мікроавтобуса, який на великій швидкості рушив у бік лісу, – розповідає Ігор Луценко. – Там нас спочатку разом допитували з елементами насилля, а потім розтягнули по різних кінцях лісу й обробляли окремо. Я лише чув, що дуже сильно пресують цього Юрія. Чому його, а не мене? Бо він виявився зі Львова, а для цих людей, за їхніми ж словами, це особлива каста ворогів. Тому за нього взялися, так би мовити, найбільш охочі люди. Мною, порівняно з ним, практично не займалися. Все це тривало хвилин 40, годину. Потім нас знову завантажили в автобус і кудись відвезли з мішками на голові…

22 січня 2014 року тіло Юрія Вербицького було знайдено в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області зі слідами тортур.

23 січня 2014 року в Тернополі з’явилась площа Героїв Євромайдану.

24 січня 2014 року мешканці села Гнідин на місці, де було знайдено тіло Юрія Вербицького, встановили хрест.

6 березня 2014 року Гнідинська сільська рада Бориспільського району перейменувала провулок Леніна на вулицю Юрія Вербицького.

15 травня 2014 року Львівська міська рада назвала сквер на вулиці Коломийській, 15 іменем Юрія Вербицького.

1 грудня 2014 року на фасаді львівської середньої загальноосвітньої школи № 27 на вулиці Свєнціцького, 15, де навчався Юрій Вербицький, відкрито меморіальну таблицю.

19 червня 2015 року Львівська міська рада присвоїла СЗШ № 27 міста Львова, де навчався Юрій Вербицький, його ім’я.

Львівський гірський клуб «Екстрем», членом якого був Юрій Вербицький, у рамках ініціативи «Герої України на вершинах світу» планує назвати його іменем безіменну вершину на теренах Східного Кавказу. Ініціативу львів’ян вже підтримали їхні грузинські колеги.