Rector Professor Yuriy Bobalo and Leadership of the University Lately have Visited «Fujikura» Company.

Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура»

Підприємство зі складання електричних мереж для автом обілів європейських виробників   виросло у чистому полі в селі Підрясне Яворівського району кілька місяців тому. Це була настільки важлива для нашої економіки подія, що у в урочистому відкритті  «Фуджікури» взяв участь Президент України Петро Порошенко.

Вражають розміри цього підприємства. На його виробничих площах можуть  розміститися щонайменше два футбольних поля.  На озброєнні виробничників — найсучасніші  машини з числовим програмним управлінням відомих фірм світу. Але багато і ручної праці, зокрема на скручуванні  дротів для кабелів електричних мереж. Підприємство працює на давальницькій сировині і відправляє продукцію в основному для групи автопідприємств «Фольскваген».

З ініціативи ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала днями відбулася поїздка на «Фуджукуру» проректорів і директорів навчально- наукових інститутів. Знайомство почалося з докладної екскурсії і ознайомленням з виробничим процесом. У ролі гіда був випускник Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій, інженер з підготовки виробництва Ігор Слівіцький. Чудово володіє англійською мовою, був перекладачем під час бесід керівництва з політехніками. З його розповіді стало зрозумілим, що керівництво підприємства ( а це японець, німець  та іспанець) виняткову увагу приділяють якості  готової продукції на всіх етапах виробництва. Окрім того, якість кабельних електромереж перевіряє ще сертифікована  лабораторія у Німеччині.

Зараз на Львівській «Фуджукурі» працює близько  тисячі робітників та інженерів. Ще півтори тисячі  людей працюватитмуть на другій черзі підприємства, яка стане до ладу через кілька місяців. А взагалі керівництво «Фуджукурі» планує протягом трьох років працевлаштувати в Україні до 90 тисяч наших громадян. Зараз кабельна продукція надходить у Німеччину з різних країн, в тому числі а африканського Марокко. Екномічно вигідно постачати цю продукцію зі східнєвропейських країн і особливо з України.

Робота  на цьому підприємсті не з легких. Перша зміна починається о 6 -тій ранку. В'язальниці кабелів стоять на ногах усю зміну — до 14.30. Є і друга зміна. Такий   час початку роботи пояснюють тим, що ранковий час — найбільш продуктивний  для роботи, повязаної із розрізненням кольорів і відтінків дротів.  Заробіток для початкуючи, навіть під час стажування становить 4200 гривень. Ті, хто перевіряють якість продукції, заробляють понад 7 тисяч гривень. Працівників довозять на роботу своїм транспортом в радіусі 30 кілометрів. Подібні умови праці на всіх підприємствах «Фуджукурі», незалежно від країни.

Найцікавіщою частиною цієї поїздки була конструктивна розмова щодо співпраці з підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів. Вже сьогодні «Фуджукурі» потрібні 25 інженерів. Але це тільки початок. Керівники підприємства запропонували розпочати тривалу системну співпрацю з першого кроку — скерувати на підприємство викладача-науковця  (очевидно, з добрим знанням англійської мови), який проведе грунтовну розмову щодо реальних потреб виробничників. Господарі пообіцяли придбати для університету електромобіль, адже у майбутньому планують виготовляти електромережі для гібрідних авто і електромобілів. Домовлено також, що «Фуджікура» відкриє у Львівській політехніці навчальну лабораторію. Найбільше спільних зацікавлень можуть знайти з підприємством інститути — Інженерної механіки і транспорту, Енергетики і систем керування, Телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, Комп'ютерних технологій, автоматики та метрології, Комп'ютерних наук та інформаційних технологій.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало запевнив, що буде особисто підтримувати співпрацю з фірмою «Фуджукурі» і готовий  розпочати конкретну роботу  найближчими днями.

Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура» Політехніки відвідали японську фірму «Фуджікура»