The Press-conference Devoted to the 200-th Anniversary of Lviv Polytechnic National University

Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва

Вийшла на фінішну пряму майже 8-річна наполеглива, копітка праця групи ентузіастів Асоціації випускників університету зі встановлення справжньої дати народження Львівської політехніки. До цієї роботи долучилися ректор університету Юрій Бобало, науковці університету, історики інших навчальних закладів.Позаду сумніви, дискусії... Чітко, однозначно встановлено: датою народження університету є не 1844-тий, а 1816 рік. Це означає, що невдовзі  будемо урочисто відзначати  200-річчя Національного університету  «Львівська політехніка». З цієї нагоди  відбулася прес-конференція ректора університету професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Львівської політехніки Олега Сергєєва.

Юрій Ярославович зазначив, ініціатива, пошук, прагнення докопатися до глибинного коріння Львівської політехніки була підкріплена і підтверджена важливими історичним документами, які вдалося отримати  з архівів Львова, Відня. Ректор послався зокрема на королівський декрет австрійського імператора Франца І, який було видано у Мілані 7 березня 2016 року. У цьому документі зазначено «що процес створення Реальної школи у Львові розпочався 4 вересня у Львові, коли Надзвичайна придворна комісія у Відні вперше розглянула клопотання Галицького губернаторства» щодо заснування Реальної школи у Львові з найвищою резолюцією. У рапорті Придворної комісії підкреслюється, що у 1816 році «справа заснування Реальної школи у Львові набула широкого розголосу і проект організації цієї школи набирає правової сили» . Юрій Ярославович  звернув увагу журналістів на виняткову грунтовність і чіткість  матеріалів, які було подано  для ознайомлення  імператору. Скажімо, були розписані навіть  оклади викладачам різних дисциплін. У Реальній школі надавалися  знання з природничих предметів, геометричних малюнків, креслення. Це були початки політехнчної освіти у Львові.

Образно висловився голова Асоціації випускників Львівської політехніки Олег Сергєєв: «Як Дніпро бере початок з маленького струмочка, так і наш університет має свої витоки з Реальної школи» . Пан Олег зазначив, що у Європі при визначенні віку навчальних закладів сповідують Болонський принцип історизму. Така практика вже давно поширена у Європі, до університети привели своє літочислення до європейських стандартів.

Один із журналістів запитав: «А хто подав ідею переглянути вік Львівської політехніки?» Олег Миколайович  відповів: «Це була наша спільна ідея. Але найбільше долучився до її реалізації випускник університету, голова історико-краєзнавчого товариства «Літопис»  Роман Мелех. Це не тільки пошук архівних джерел, а й наполеглива робота з підготовки документів щодо відзначення 200-річчя університету».

Цікавило журналістів, як може зреагувати на нову дату народження Львівської політехніки світова академічна спільнота? Юрій Ярославович пожартував, що, скажімо, німецьких, американських освітян навряд чи схвилює дата заснування Львівської політехніки. А от наших польських колег, деяких ректорів польських університетів це вже зацікавило. Там теж почали думати про перегляд дати заснування своїх університетів.  «Якщо знайдеться університет, старіший від нас, ми не будемо заздрити...».

Ректор наголосив, відповідаючи на запитання журналіста про переосмислення історії університету: «Ми не переписуємо історії Львівської політехніки, не додаємо собі років, ми встановили реальну дату нашого народження».

Було запитання щодо витрат, повязаних із заміною логотипів, поліграфічної сувенірної продукції. Ректор зазначив, що ці витрати будуть порівняно невеликими, університет сподівається на фінансову допомогу спонсорів.

Нещодавно  голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка підписав розпорядження про відзначення 200-річчя Львіської політехніки, у Верховній Раді України зареєстровано проект  відповідної постанови.

Орієнтовно урочиста академія відбудеться 8-9 грудня у Львівському оперному театрі. Але, за словами ректора, відзначення, численні заходи триватимуть і протягом 2017 року.

Створено оргкомітет, розроблено план заходів. Головне - глибше вивчення історії Львівської політехніки, її наукових і освітянських здобутків. Асоціація випускників університету виступила з ініціативою впорядкувати  могили  ректорів, видатних вчених, похованих на Личаківському цвинтарі. І дуже важливо примножити 200-річну історію Львівської політехніки, яка тепер входить до десятки найстаріших технічних університетів Європи і світу, новим поступом до університету справді європейського рівня.

прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва прес-конференція ректора професора Юрія Бобала та голови Асоціації випускників Олега Сергєєва