Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Афіша зустрічі

31 липня 2021 року в межах ХV Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України» відбувся третій дискусійний клуб вихідного дня з відомою особистістю. Студенти зустрілися (традиційно на час пандемії, в режимі онлайн) з Івоною Лобан, авторкою культурно-мистецьких проєктів «Під Зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем», засновницею Арт-студії Івони Лобан, громадською діячкою, модельєркою.

Модерував подію Назар Данчишин, філолог МІОКу. Він розпитував гостю про те, коли вона почала захоплюватися скульпторами Йогана Георга Пінзеля, а також як їй вдається заради ідеї порятунку творчої спадщини митця поєднувати різні види мистецтва – музику, живопис, дизайн одягу тощо.

На кожне запитання Івона Лобан дала цікаві вичерпні відповіді. Зокрема, вона зазначила: «Сталося так, що багато моїх друзів – не філологів, істориків, мистецтвознавців чи журналістів, а бізнесменів, лікарів, юристів, – не знали всесвітньо відомого українського скульптора Пінзеля. Тож я заповзялася відкрити для них і широкого загалу цю постать, незаслужено забуту на майже 300 років. Для цього якнайкраще надавалася мода, і як дизайнерка одягу я вплітала барокові елементи із творчості митця у свої роботи. А далі до нашого проєкту ми долучили музикантів, художників. Тож ми й зацікавили людей особистістю нашого Генія. Звідси й почалася широка його популяризація».

Захват від розмови з Івоною Лобан висловила Ірина Ключковська, директорка МІОКу, а самі студенти Школи довго не відпускали гостю, засипаючи її своїми запитаннями. До речі, під час розмови виникла ідея після завершення пандемії провести екскурсію місцями Пінзеля на наступних Школах «Крок до України», з-поміж іншого й у Годовиці, де Івона Лобан зініціювала порятунок занедбаного храму Всіх Святих (власне, у ньому зберігалася низка робіт Пінзеля).

Опісля бесіди студенти розділилися на групи за рівнем знань української мови й обговорили зі своїми викладачами відвідану подію.