Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
Т.В. Fruit

Цієї весни студенти Національного університету «Львівська політехніка» вже двічі відвідали знаного вітчизняного товаровиробника – групу компаній Т.В. Fruit, що розташована у місті Городку Львівської області. Спочатку з ініціативи доцента кафедри зварювального виробництва, діагностики та відновлення металоконструкцій Інституту інженерної механіки та транспорту Андрія Дзюбика підприємство відвідали студенти-механіки, які, зокрема, побували на сучасній ремонтно-виробничій дільниці, де виготовляють та реставрують металоконструкції, а також деталі машин для власних потреб. Згодом університетський відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом спільно з кафедрою органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій організували відвідини цієї компанії для студентів, що спеціалізуються на хімічних технологіях харчових добавок та косметичних засобів.

Як відомо, основним напрямом діяльності групи компаній T.B. Fruit є виробництво концентрованих соків. До її складу входить сім переробних заводів, які постачають споживачам різноманітні соки, фруктові пюре та заморожені фрукти й овочі. Підприємство також успішно займається транспортно-логістичним та інжиніринговим бізнесом. T.B. Fruit має 3,5 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, а загальна потужність переробних заводів становить понад 220 тисяч тонн соків на рік.

На всіх етапах виробництва тут використовують воду, яка пройшла чотириступеневе очищення (піщаний фільтр, іонообмінна смола, вугільний фільтр, зворотній осмос). Відходи ж виробництва переробляють на біопаливо, що зменшує використання природного газу. На підприємстві впроваджено й систему управління якістю та безпечністю харчової продукції, що включає систему Hazard Analysis and Critical Control Points. Вона, до речі, сертифікована на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008.

Студентам-хімікам сподобалась екскурсія підприємством. Чимало з них вирішили саме тут проходити наступну практику, адже на власні очі побачили, як працює новітнє сучасне виробництво, яке, без сумніву, дасть їм необхідний практичний досвід роботи. Як зазначили доценти кафедри органічної хімії Віктор Васильєв та Юрій Панченко, вони вже цього літа планують скерувати на проходження практики студентів, а в майбутньому – налагодити з підприємство довгострокову взаємовигідну співпрацю. Натомість, як наголошує очільниця відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Львівської політехніки Світлана Гладун, результатом зустрічі стане укладання договору про співпрацю між університетом і Т.В. Fruit.

До речі, зараз у Т.В. Fruit відкриті вакансії для фахівців з якості і стандартизації, хіміків-технологів, механіків, електромеханіків. Розпочати ж тут роботу можна ще на студентській лаві під час стажування. Працівників до місця роботи підприємство довозить своїм транспортом.

Наприкінці травня запланована ще одна екскурсія студентів та викладачів кафедри на підприємство.