Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Наталія Калиновська

Так називається чергова, п’ятнадцята збірка старшого викладача кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту Наталії Калиновської, яку вона презентувала у НТБ Львівської політехніки з нагоди Всесвітнього дня поезії.

На подію завітали студенти авторки, працівники бібліотеки і ті, хто любить поетичне слово. Презентуючи нову збірку, поетка зазначила, що коли писала свої перші вірші, навіть не сподівалася, що поезія так глибоко ввійде в її життя. А слова і далі «народжуються, мов діти», які «вогонь душі переносить на вірші».

Нову збірку мисткиня присвятила своєму чоловікові, який став її «талісманом». Йому ж і присвячено вірш «Мій талісман». З кожним прочитаним рядком перед присутніми відкривалася не лише «жінка-весна», а й краса її бентежних почуттів, уміння майстерно торкнутися джерел душевного страждання, насолодитися всепереможною силою кохання. Разом з авторкою слухачі «пили» смачну каву, сиділи «біля каміна», зустрічали «весняний день», «переживали осені печалі», садили «сад», вдихали запах і милувалися «цвітом черемхи», співали «гімн коханню», тобто насолоджувалися лірикою, гармонійним поєднанням художніх образів, переймалися філософськими роздумами.

Як зізналася Наталія Калиновська, поетичні рядки в неї «народжуються» спонтанно. Її можуть надихнути відомі поезії, навколишнє життя, окремі події, квіти (вона їх дуже любить і плекає у своїй квартирі і на балконі). Чимало поезій присвячує відомим поетам. Окремі її вірші, покладені на музику, дуже гармонійно доповнили творчу атмосферу вечора. Поетка ознайомила присутніх також із віршами, які ввійдуть до 16-ї збірки.

На пропозицію із зали покласти й інші поетичні твори на музику, Наталія Калиновська зазначила, що це займає багато часу, нервів і коштів. Звичайно, вважає авторка, «приємно, коли тебе визнають (вона – лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Миколи Сингаївського у номінації «Поетична творчість», член НСПУ), цікавляться, твої вірші надихають композиторів на створення пісень, але найбільше мені до душі творчий процес».

На завершення Наталія Калиновська організувала невеличку міні-вікторину, переможці якої отримали у подарунок нову збірку авторки.

– Це вже вдруге ми приймали у стінах книгозбірні університетську поетесу та непересічну особистість, – говорить завідувач відділу художньої літератури НТБ Людмила Найда. – Вперше поціновувачі сучасної української поезії познайомилися з нею під час презентації збірки «Тут, Львове, серце оселилося моє!». Уже під час першої зустрічі з пані Наталією була вражена тим, скільки віршів написала за такий короткий час, скільки поетичних збірок випустила, як легко їй вдаються віршовані строфи. Захоплена силою її любові до світу, довкілля, людей. Тільки жінка, яка кохає і є кохана, спроможна за 3,5 роки створити себе нову і неповторну. Приємно, що спілкування з авторкою залишило найтепліші спогади в серцях відвідувачів.

Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій Наталія Калиновська презентує п’ятнадцяту збірку своїх поезій