Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Олександр Шишка

У науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки відкрилася виставка здобутків провідного науковця, львовознавця, колишнього керівника бібліотеки, приурочена до його 75-ліття.

Радіотехнік за фахом, історик за покликанням. Закінчив радіотехнічний факультет: «Радіотехніка була на той час популярна і потрібна». Залишився на рідній кафедрі (завідувач лабораторії, асистент, старший викладач, заступник завідувача кафедри) і ніколи не думав, що може стати істориком. Однак покликання, зазвичай, веде людину її життям й у найбільш відповідальний момент змушує не зрадити його.

Так і було з Олександром Шишкою – ще зі школи захоплювався краєзнавством і туризмом. Одного разу організував для студентів-іноземців похід на Скелі Довбуша. Однак суттєві зміни почалися 1989-го, коли у країні зняли цензуру й обмеження у доступі до так званих спецфондів. Відтак відкрилися можливості глибоко вивчати літературу, краєзнавство. Шишка почав писати статті про не надто знані і цілком невідомі сторінки історії Львова, публікував їх у різних виданнях. А 1993-го року отримав пропозицію очолити науково-технічну бібліотеку. Тут Олександр Володимирович зосередився на реорганізації фонду суспільно-політичної літератури, ініціював створення серії бібліотечних покажчиків «Бібліографія вчених Львівської політехніки», редагував зведений бібліографічний покажчик «Друковані праці Національного університету «Львівська політехніка», досліджував історіографію Львова. Він – автор і співавтор багатьох видань: «Історія радіотехнічної освіти у Львівській політехніці», «Від реальної школи до Львівської політехніки», «Львівська політехніка у фотографіях», «Львовознавство», «Львівська політехніка у публікаціях». 15 років очолював газету «Галицька брама». Видав двотомник «Наше місто», «Бібліографію львовознавства», працював у редакційній групі «Енциклопедія Львова».

– У моєму житті дуже важливі п’ятірки: 50 років тому почав працювати у Політехніці; у 50 став директором бібліотеки; 25 років я тут працюю і сьогодні мені 75, – резюмує Олександр Шишка.

«Завдяки йому університет збагатився книжками», – сказав на відкритті виставки ректор Юрій Бобало. І подарував ювілярові ручку, щоб той ще багато і довго писав.

виставка здобутків Олександра Шишки виставка здобутків Олександра Шишки виставка здобутків Олександра Шишки виставка здобутків Олександра Шишки виставка здобутків Олександра Шишки виставка здобутків Олександра Шишки