Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Сельма Малебетова, Алім Ібрагимов і Ольга Пелещук

Студенти Інституту архітектури активно беруть участь у всеукраїнських конкурсах із архітектурного проектування, де перемагають і здобувають призові місця. Відповідно до оновлених навчальних програм, бакалаври четвертих курсів можуть долучатися до таких конкурсів, магістри повинні це робити, а викладачі мають обов’язок консультувати своїх студентів у підготовці проекту. Завдяки конкурсам студенти набувають фахових навичок і вчаться працювати в команді.

Магістри першого року Сельма Малебетова, Алім Ібрагимов і Ольга Пелещук перемогли в конкурсі з реконструкції площі у Хмельницькому.

Це конкурс не лише для студентів, а й для архітекторських фірм, авторських колективів. Коли постало питання обрати конкурс, то Ольга, Сельма та Алім зупинилися на пропозиції спроектувати оновлену площу у Хмельницькому, адже пропозиція цікава й часу на виконання проекту було достатньо.

Що запропонували студенти? Насамперед вони зважили на два чинники – потребу збереження важливої пам’ятки – меморіалу Революції гідності, а також створення комфорту для містян. Отож, передбачили встановлення лавок, потребу велодоріжок, простору для скейтбордистів, безбар’єрних хідників, реконструйованих фонтанів на сучасні сухі. Конкурсанти зважили на геометричну форму міста, тому щоб вирізнити площу, спроектували її фігурну форму. Що важливо, студенти спілкувалися зі своїми хмельницькими друзями і врахували їхні побажання – мати цікаву центральну площу як середовище для всіх вікових груп.

У конкурсі взяли участь 16 команд, серед конкурентів навіть виявилися одногрупники наших переможців Анастасія Снігур та Роксолана Слободянюк, які здобули друге місце. Успіх свого проекту Ольга, Сельма та Алім пояснюють тим, що в ньому врахували основну функцію площі – місця для зібрань і мітингів. Натомість багато учасників запропонували лише паркову зону.