Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Потужний Німецько-польсько-український молодіжний форум відбувся 19 травня в Червоній ратуші Берліна, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках програми польсько-німецько-української співпраці молоді. До роботи Форуму долучилося півтори сотні представників трьох країн. Важливим аспектом було налагодження тристороннього діалогу, пошук інструментарію розвитку міжнародної співпраці молоді.

Молодіжні обміни зміцнили післявоєнну Європу і створили майбутнє для її об’єднання. Поліна Вербицька, завідувачка кафедри історії України та етнокомунікації Львівської політехніки, котра виступала на форумі, поділилася з нами інформацією про цей захід:

– Одним із ключових питань форуму було питання забезпечення сталості демократичних перетворень в Україні, а також вплив сучасної політичної ситуації в Україні, Німеччині та Польщі на освіту та виховання молоді як важливого ресурсу розвитку та стабільності Європи. Стратегію співпраці щодо питань Молоді ЄС у 2010–2018 здійснюють у чотирьох галузях: зайнятість та підприємливість; освіта й навчання; суспільна активність; участь молоді у формуванні молодіжної політики. Уважаю, головне, що ми донесли нашим сусідам: молодь – стратегічний ресурс розвитку демократичної України. Відтак у країні відбуваються активні пошуки нових стратегій соціальної поведінки та соціальної комунікації, вироблення специфічного контексту та інструментарію, в основі якого – спільне розуміння загальнолюдських цінностей, поваги культурної різноманітності.

Наголошувала на важливості громадянської освіти, патріотичного виховання молоді в контексті міжрегіональної інтеграції суспільства, формування соціальної та громадянської компетентності, активної участі молоді в демократичних процесах передусім на рівні місцевої громади. Цей форум важливий передовсім тим, що націлений на стратегічне партнерство та напрацювання спільних міжнародних програм задля співпраці.