Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома»

Вперше у стінах Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки 29 жовтня, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек та в рамках львівської міжбібліотечної ініціативи відбулася акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома».

Такий захід бібліотекарі Політехніки провели спільно із науковими бібліотеками Франкового і Медичного університетів та Обласною бібліотекою для дітей, кожна з яких мала свою програму дійства і приготувала своїм читачам сюрпризи.

– Оскільки все дивовижне трапляється вночі, то ми вирішили зробити студентам подарунок, запросивши їх такої пізньої пори до нашої бібліотеки, – говорить заступник директора НТБ Олена Харгелія. – Така «Ніч» у вишівських бібліотеках відбувається вперше. Нам нині бракує читача, тож хочемо його якось повернути до бібліотеки й водночас – більше відкритися для громадськості.

Для того, щоб краще орієнтуватися у побажаннях читачів, які прагнуть змін у бібліотеці, студентам запропонували висловити їх письмово. Всі охочі змогли зробити фото у бібліотеці, побути «бібліотекарем на годину», почитати уривки з улюблених творів на зручному бамбетлі і виставити світлини у соціальних мережах.

Та найголовніші події – мистецькі, музичні, художні, зустрічі з відомими письменниками та музикантами – чекали студентів 29 жовтня у читальній залі і холі «професорської» бібліотеки, починаючи вже із 19 години і аж далеко за північ.

Відверто кажучи, думала, що студенти «кочуватимуть» з одного заходу на інший. Та дуже швидко побачила, що спудеї, власне, поділилися на «клуби за інтересами». Перша подія – мистецький захід-виставка «Фіранки Дарини Альошкіної» зібрав у читальній залі другого поверху поціновувачів витинанок. Присутні з цікавістю оглянули прекрасні витвори авторки, що красувалися на вікнах (особливо чудово вони виглядали на тлі вечірніх вікон). Представляючи гостю, Олена Харгелія відзначила, що Дарина Альошкіна подарувала бібліотекам – учасницям акції «Ніч в бібліотеці» – витинанки-сови які стали логотипом дійства. Сама ж гостя була небагатослівна: розповіла лише про фіранки, кожна з яких мала свою назву: «Макова», «Бузкова», «М’ятна», «Морська», «Рум’янкова», «Полинова», «Яблунева», «Кульбабка», «Чорнобривцева», про те, що надихнуло її на створення такої неймовірної краси.

Мистецький захід доповнювали книжково-ілюстративна виставка з історії витинанки з фондів бібліотеки, яку презентувала присутнім головний бібліотекар НТБ Наталя Лис (згодом студенти підходили до книжок, відчувалося, що ця тема їх зацікавила), і симфонічна музика у виконанні струнного квартету «Поліфонія» (Микола Гав’юк, Ольга Верхоляк, Устим Жук, Ольга Вербінська. Художній керівник – Роман Кресленко). Оскільки Дарина Альошкіна давно мріяла про свої витинанки на полотні, то серед інших подарунків отримала від бібліотеки й футболку із своєю совою.

У фойе бібліотеки студентів уже чекали нові гості – члени львівської спільноти «Мілонга». Учасники танго-клубу «Бандонеон» Юлія Півторак та Герман Немолякін цікаво розповіли про поезію аргентинського танцю, його історіографію, продемонстрували свої слова граціозним виконанням танго, організували для охочих майстер-клас.

А на другому поверсі тривала зустріч із засновником мандрівного клубу GoMountain Андрієм Криськом та його дружиною – громадським діячем, мандрівницею, співзасновницею клубу Анною Сударіковою. Свого часу вони автостопом побували у багатьох країнах і згодом перетворили своє захоплення в реальну роботу. Гості показали відеофільм про Перу, розповіли про найвіддаленіші куточки цієї країни, поділилися досвідом створення своєї фірми і запросили учасників зустрічі в альтернативну подорож світом.

У рамках року англійської мови бібліотекарі підготували для присутніх гумористичний серіал Project: Library.

Ну а родзинкою заходу став нічний гість Любко Дереш, якого, незважаючи на пізню годину, студенти чекали з великим нетерпінням. Їхні очікування були цілком виправдані: разом із молодим письменником вони провели захопливу «Бедуїнську ніч у Львові», поспілкувалися з гостем і почули відповіді на безліч своїх запитань. Якщо школярі під час святкування визначали найкращі домашні капці, то Любко Дереш обирав найкращу нічну піжаму.

Переможці акцій «Фото у бібліотеці», «Флешмоб на бамбетлі» та «Бібліотекар на годину» отримали від господарів свята футболки із совою і чудові призи від партнерів бібліотеки – Йоги арт-студії «Коралі» та спортивно-оздоровчого центру «Формула краси». Загалом, свято вдалося. Всі, хто прийшов на нього, не лише довідалися багато цікавого і нового для себе, а й чудово відпочили. «І це лише перший крок до повернення читача у бібліотеку», пообіцяли організатори акції.

акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома» акція «Ніч у бібліотеці. Будь, як вдома»