First-year students joined the Lviv Polytechnic family

University Press Service
Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками

Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками відбулася 1 вересня, у День знань, на великій площі навпроти четвертого корпусу Університету. Площа величенька, але й студентів лише денної форми навчання майже 2,5 тисячі осіб. Вони стояли щільно, плечем до плеча. І подумалося, що такий тісний гурт, радісний, по-справжньому щасливий мав би зберегтися на усі п’ять років навчання. Дуже доречною була на урочистості пісня «Україна – це ми». Адже у Національному університеті «Львівська політехніка» навчаються студенти з різних куточків України:

Народилися ми в Україні,
На Поліссі, на Буковині,
Біля сивих Карпат і в Криму...

З вітальним словом до першокурсників, їхніх батьків, усіх гостей свята звернувся ректор Університету, голова Ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало. До речі, першокурсником він став далекого 1968 року.

Ректор, зокрема, відзначив, що для Львівської політехніки цей навчальний рік має одну вкрай важливу прикмету – він ювілейний, адже невдовзі ми відзначатимемо 200 років від дня заснування своєї Альма матер. За підсумками цьогорічної вступної кампанії ми увійшли у чільну трійку найкращих вітчизняних ВНЗ за кількістю поданих заяв абітурієнтів та отримали найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення.

Серед цьогорічного поповнення – велика когорта золотих та срібних медалістів, переможців всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад.

– Політехніка, – наголосив Юрій Ярославович, – прагне мати найкращих студентів і найкращих викладачів. Тільки так можна досягнути високої якості освіти, конкурентної у світі».

На жаль, цьогорічне Свято знань затьмарене трагічними подіями на Сході нашої держави, де триває кривава гібридна війна, розв’язана проросійськими терористами та зовнішнім агресором. Сьогодні перед кожним із нас постає нагальне завдання допомогти своїй Батьківщині здолати ворога, конкретними справами зміцнити її суверенітет, територіальну цілісність і обороноздатність.

Студенти-першокурсники приймають урочисту присягу. Її зачитують їхні колеги – випускниця Львівської середньої школи № 17 Тетяна Топчій і випускник Сокальської гімназії імені Олега Романіва Олексій Джусь.

Після урочистої присяги ректор вручає представникам студентства символічні ключ від Країни Знань і студентський квиток.

Із вітальним словом до присутніх на святі звернувся голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Розпочав свій виступ образно: «Якщо хтось з космосу спостерігає на цим святом, то відчує добру сильну енергетику...». Промовець наголосив: «Щоб стати успішним і заможним, треба бути професійним. Успішною, щасливою можна стати лише у своїй Вітчизні, за кордоном можна стати лише заможним...».

Під час урочистості були зачитані Укази Президента України Петра Порошенка про відзначення працівників нашого університету. Завідувачу кафедри напівпровідникової електроніки професорові Олександру Дружиніну присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Виконавчий директор Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки Оксана Потимко відзначена медаллю «25 років незалежності України». Таку ж медаль отримав професор кафедри містобудування Богдан Посацький. Нагороди вручав голова облдержадміністрації Олег Синютка, який повідомив, що свою ювілейну медаль директор Міжнародного інститути освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська отримала у Києві з рук президента України Петра Порошенка.

Міський голова Львова Андрій Садовий побажав студентам завжди мати Бога у серці та знайти в університеті вірних друзів і своє кохання.

До гостей свята промовляли також народний депутат України, доцент Львівської політехніки Оксана Юринець, депутат Львівської обласної ради Уляна Дорош, перший заступник голови Львівської обласної ради роботодавців Львівщини Іван Ривак.

На урочистості був присутній особливий гість – випускник Львівської політехніки, офіцер Національної академії сухопутних військ Руслан Філіпсонов. Він закінчував військову кафедру академії і був мобілізований до лав ЗСУ. У зоні АТО був командиром взводу. У серпні 2014 року в бою поблизу Луганська виніс з поля бою сімох своїх побратимів і зазнав важких поранень. Двічі був у стані клінічної смерті, переніс 52 операції.

Руслан Філіпсонов сказав, що курсантам дуже згодиться його бойовий досвід. Офіцер закликав студентів усіляко допомагати своєму війську, поповнювати лави волонтерів, відвідувати у госпіталях поранених воїнів, не забувати родини загиблих. «Ми переможемо – з нами Бог і правда!».

Освячення першокурсників провів студентський капелан отець Тарас Жеплинський. Він сказав, що у світі триває боротьба Добра і Зла. Коли ми пасивні, перемагає Зло. Священик повідомив, що щодня в аудиторії 101 ІХ корпусу між третьою і четвертою парою відбувається Молитва за Україну.

А далі до учасників свята промовляли символічні три Музи – Інженерія, Архітектура і Механіка, які ніби зійшли з фронтону головного корпусу, та перший ректор Львівської політехніки Юліан Захарієвич.

Автор сценарію цього хвилюючого дійства – директор Народного дому «Просвіта», Заслужений працівник культури України Степан Шалата. Багаторічна ведуча посвят Ірина Ключковська передала естафету ведення урочистостей доценту Інституту економіки і менеджменту Надії Любомудровій.

Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками Церемонія прийняття присяги студентами-першокурсниками