Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Катерина Завалій

Так вважає четвертокурсниця ІХХТ, майбутній хімік-технолог, стипендіатка Верховної Ради України Катерина Завалій.

Вступила туди, де сильні викладачі

У школі дівчині легко давалася хімія. З восьмого класу перемагала на всіх хімічних олімпіадах, тому вирішила, що вступатиме або на медицину, або на хімію. Медицину відкинули… батьки-медики. Отож, залишилася хімія. І Катерина, мешканка Дніпра, скористалася порадою приятеля родини, науковця-хіміка, який працює у Швеції і спілкується зі своїми колегами з різних навчальних закладів, вступати саме до Львівської політехніки. Там сильні і компетентні викладачі – були його аргументи. Так Катерина Завалій стала студенткою ІХХТ, напряму «хімічні технології та інженерія». А після другого курсу обрала технологію органічних продуктів. Чи виправдалися сподівання студентки від навчання у Львівській політехніці? Катерина каже, що здебільшого так. Попри те, що періодично думає про родинну професію – медицину, обрана спеціальність їй до вподоби.

Перша наукова стаття

Після першого семестру Катя почала отримувати підвищену стипендію. Цю марку тримає всі роки. Хоча, пригадує, перша у її житті сесія почалася з четвірки з екології. Та вже всі наступні іспити були на відмінно. У навчанні ніколи не виникало труднощів чи проблем. Це попри те, що вчитися на хімії нелегко, до того ж, потік сильний, конкурувати важко. І викладачі дуже вимогливі. Єдині труднощі, які виникали, – це встигати вчасно все вчити, розібратися у тому, що не зрозуміло.

У студентській науковій роботі Катерина Завалій почала брати участь після другого курсу. До цього її заохотив завідувач кафедри технології органічних продуктів Зорян Піх, коли дівчина прийшла до нього більше дізнатися про кафедру, адже вирішувала, яку спеціалізацію обрати. Уже влітку написала першу наукову статтю. Загалом за півтора року підготувала три статті, чотири тезові доповіді на конференції, здобула третє місце у конкурсі студентських наукових робіт.

Іменні стипендії

Торік Катерина Завалій вирішила долучитися до конкурсу Фонду В. Пінчука «Завтра UА»: підготувала дослідження про мікрогелі й виграла стипендію. Тепер має намір податися на цей конкурс удруге (його умови дозволяють бути стипендіатом двічі). А цього семестру студентка за свої перші плідні наукові здобутки та відмінне навчання отримує стипендію Верховної Ради. Також працює лаборантом на кафедрі, де виконує дослідження під науковим керівництвом Романа Небесного.

Обираючи спеціалізацію, студентка керувалася бажанням більше дізнатися про хімію.

Катерина досліджує гетерогенний каталіз, застосовує різні підходи, методи. Її статті стосуються модифікування поруватих структур твердих каталізаторів, процесу альдольної конденсації оцтової кислоти з формальдегідом – коли в результаті отримуємо акрилову кислоту. Використовує різні методи обробки поверхні каталізатора – гідротермальну, мікрохвильову, механохімічну.

Головний продукт, над яким працює студентка, – каталізатор, який у перспективі можна буде впровадити у виробництво і застосовувати для синтезу акрилової кислоти.

– Важливо, що це мені вдається, я в цьому росту, – резюмує співрозмовниця.

Дівчина бачить себе науковцем із перспективою очолити хімічне підприємство або працювати у групі дослідників.

Чим цікава хімія? І не лише хімія

– Все, що бачимо навколо себе, – це хімія: наші куртки, телефони, чохли, їжа. Хімія – перспективна наука, яка дуже швидко розвивається. Її важливо знати, щоби бути у тренді – розуміти, що ти їси, на чому спиш, у що вдягаєшся, – жваво пояснює Катя.

Ці знання допомагають їй у щоденному житті – найбільше у виборі продуктів харчування і медикаментів, а якби у майбутньому довелося будувати будинок, то знає, які якісні будматеріали слід обирати.

Катерина Завалій живе не лише хімією. Захоплюється поезією – вивчає твори улюблених поетів і сама пише вірші, слухає класичну музику, ходить на концерти до філармонії, захоплюється закордонними мандрівками.

Їй можна довірити частину публікації

Коментує науковий керівник, провідний науковий співробітник ДБ/АК при кафедрі ТОП Роман Небесний:

– Катерина Завалій – розумна, цілеспрямована, комунікабельна, всебічна. Вона – найкраща студентка, з якою мені доводилося працювати, адже рідко трапляється так, що вже студентові можна довірити написати частину публікації. Катя швидко вчиться, має на все власну думку, вважає за необхідне в усьому докопатися до істини. Чи бачу я її в науці? Це залежить від того, чи бачить вона себе там. Думаю, будь-який напрям, за який візьметься Катерина, буде для неї успішний. Якщо вибере науку – буду радий працювати з нею.