За матеріалами Радіо Свобода
Оксана Юринець

22 червня у Львові відбувся VІ Українсько-польський стратегічний форум «Кіберпростір та інформаційна війна. Контекст Центральної та Східної Європи». Мова йшла про особливості гібридних війн і як спільно Україні та Польщі протидіяти цьому.

Участь у форумі взяли українські та польські військові експерти, військовослужбовці країн НАТО, які проводять підготовку українських бійців у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в рамках «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи».

Кібербезпека, інформаційна безпека сьогодні є ключовими для України. Обмін інформацією дає можливість швидко реагувати на ті міфи, які видає Кремль. Тому важлива колективна співпраця, бо наодинці дати собі раду Україна не зможе, каже Оксана Юринець, професор Національного університету «Львівська політехніка», народний депутат України VІІІ скликання, голова Парламентської асамблеї НАТО у 2018–2019 роках.

– Польща – найближчий сусід України. У нас схожа економіка, ми маємо багато спільного. Зараз є потреба у парламентській і урядовій співпраці, тому що на президентському рівні – більш-менш нормальна дипломатична дискусія, в силу тих обставин, які склались. У цьому ланцюжку рішень потрібна злагоджена співпраця. Ми можемо навчитись багато речей у Польщі, зокрема і реформування територіальної оборони. Росія б’є по найболючішому, що роз’єднує два народи, а це історичні моменти. Хоча останні вісім років ми пишемо нову українсько-польську історію, де у співпраці буде вигода. Формат співпраці на рівні НАТО-ЄС лежить у площині підтримки польської держави. Вона тут ключова. Україна сьогодні має всі загрози і недоліки перетворити у можливості. Як спільно взаємодіяти і реагувати на ці виклики? Це важливі питання. Але сьогодні Україна у ролі не суб’єкта, а об’єкта політики, – зазначила Оксана Юринець.

Докладніше про форум – на сайті Радіо Свобода.