Оксана Гордійчук, група зв’язків з випускниками
Христина Лихач

З 2015 року офіційно започатковано святкування Міжнародного дня йоги. Заняття йогою покращують не тільки духовний стан людини, але й фізичний. Саме тому її популярність продовжує зростати: на сьогодні ця практика вже завоювала велику підтримку. Для багатьох йога – це здоров’я і свобода. Чи справді це один з інструментів, який допомагає відновити гармонію в собі та відкривати новий світ, а отже й здатен змінити все наше життя? Спеціально до Міжнародного дня йоги ми поспілкувалися із випускниками Політехніки, які одного дня познайомилися з йогою – і зрозуміли, що це не випадково.

Христина Лихач – архітекторка в ROOM 66 Architecture Studio – каже, що принципи, які існують в йозі, дуже добре перегукуються з тим, що має нести архітектор у суспільство. Своїми діями вони покращують середовище, а з ним і життя людей. Перше знайомство з йогою у Христини відбулось з дня відкритих дверей: «Моя подруга запропонувала піти в одну львівську студію на безплатне заняття для розуміння, чи нам то цікаво, чи ні. Тоді мені по відчуттях не підійшла інструкторка – і ми не хотіли пробувати ще. Рік потому інша подруга запропонувала піти позайматись йогою, бо на той час в нас була сидяча, офісна робота, тому хотіли якоїсь розминки. І ось вдруге мені дуже сподобалось».

Сьогодні Христина також є викладачем у студії йоги «Пташка». Хоча, як зізнається вона сама, не планувала стати йога-інструктором: «Мені просто дуже подобалась практика – і було велике бажання спробувати як це. Я регулярно займалась, а через 1,5 року моя вчителька довірила мені заміняти її класи, доки вона була у відпустці. Тоді з’явилось відчуття, що це справді моє. З кожним разом іскра, що з’явилась, розпалювала все більший вогонь у моєму серці. Тепер я продовжую пізнавати цей світ і себе в ньому завдяки йозі. Бо для мене вона про подорож до себе істинної, про процес та про людей, з якими можна і в вогонь, і в воду».

– Яку із технік йоги Ви викладаєте учням?

– Моя особиста практика в традиції аштанга йоги. Але учням я викладаю хатха йогу, яка може містити певні елементи з аштанги. Зазвичай ми практикуємо різні асани (пози) та іноді пранаями (дихальні вправи) чи медитацію.

– Які захоплення маєте для відпочинку? Що ще допомагає збалансувати свої думки, настрій?

– Для відпочинку люблю бувати на природі чи відкривати для себе якісь нові місця/міста. Якщо потрібно зарядитись, то слухаю музику, гуляю або проводжу час з близькими мені людьми.

– Чи змінюється стан здоров’я після занять йогою?

– Однозначно ваше самопочуття покращується і ви відчуваєте себе більш цілісно. Мабуть, щоб це якось науково підтвердити, варто здати загальні аналізи, але ви це й самі помітите. Сезонних захворювань, на кшталт застуди, ви просто не помітите, бо вони обійдуть вас стороною. Загалом у кожного/ї є свої вразливі місця (проблеми зі спиною чи безсоння, тривога). Але головне – все це можна внормувати.

– Ви колись розвінчували міфи про йогу? Якщо так, то які?

– О, так. Всі йоги не їдять м’яса, не вживають алкоголь, викликають духів своїми незрозумілими співами. А ще – вони ніколи не дратуються, завжди такі ніби трошки закохані та бачать світ в рожевих окулярах (усміхається).

– Що для Вас є йога?

– Йога – це інструмент пізнання себе, а через себе – інших та навколишній світ.

– Які рекомендації можете надати людям, котрі хочуть зайнятися йогою? Які вправи, на Вашу думку, потрібні кожній людині, навіть якщо не знайомий з йогою?

– Почніть, просто почніть! Як кажуть, найважче – розстелити килимок, проте 30 хвилин практики краще, ніж 15, а 15 хвилин практики краще, ніж 5, зрештою 5 хвилин краще, ніж нічого. Основне – це регулярність.

Можна робити зарядку «Привітання сонцю», або як її йменують на санскриті «Сурья Намаскар». Вона – достатньо універсальна. Більш базове, аніж це, наразі важко порадити. Та й загалом будь-яку версію (складну чи просту) можна адаптувати під кожну людину окремо. Говорячи архітектурною мовою (а це все-таки моя перша освіта) – це фундамент.

І наостанок: пам’ятайте, не існує якоїсь однієї істини, що була б актуальна для всіх. Пробуйте, помиляйтесь, пізнавайте та досліджуйте себе, адже там всередині цілий космос!

Христина Лихач та інші випускники Христина Лихач Христина Лихач Христина Лихач