Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього»

Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього». Компанія Vodafone організовує конкурс для студентів-четвертокурсників напряму «Телекомунікації» вже водинадцяте.

Львівські політехніки беруть участь у конкурсі від його заснування. Традиційно на кафедрі телекомунікацій проводять конкурс серед студентів четвертого курсу, обирають найкращих – і команда починає готуватися до фіналу в Києві.

Цьогоріч, каже завідувач кафедри телекомунікацій професор Михайло Климаш, усі учасники відбіркового туру показали добрі знання, високий загальний рівень технічної підготовки, відтак формували команду зі студентів, які найкраще написали есе.

– Це було складне, але творче завдання. Тут не знайдеш відповідей в інтернеті. Натомість студенти в есе продемонстрували, що розуміються в тематиці, показали, як збираються розв’язувати поставлені завдання, – розповідає Михайло Миколайович.

Отож, команду на конкурс до Києва сформували Андрій Дзюба, Іван Берневек, Семен Пущак, Ярослав Федина, Назар Лаврик. Цьогорічна тема – «Управління якістю обслуговування (Е2e QoS) і механізми пріоритизації трафіку в мережах 4G/5G для сервісів IoT (інтернету речей)». Разом із Михайлом Климашем команду готував до конкурсу асистент кафедри Микола Бешлей, який представляв Львівську політехніку в журі.

Увесь процес підготовки фіксував на відео й викладав у соцмережі Павло Собків: організатори конкурсу ввели додаткову номінацію на змаганні – медіа-аташе.

– Ми запропонували команді самостійно підібрати шостого учасника, – розповідає Микола Бешлей. – І не помилилися. Павло демонстрував у Фейсбуку і Вконтакті, як команда працює. Ми часто чули компліменти від організаторів за його роботу. І наш учасник таки переміг – наша сторінка мала найбільше уподобайок і коментарів у обох соцмережах.

Павло був переконаний, що одній команді не можуть віддати перемогу в усіх номінаціях, тому хотів поступитися своїм призовим місцем, бо вважав важливішою перемогу в основному конкурсі. Його нагородили мініатюрною камерою, яка дає змогу знімати у форматі 4К. Купивши квадрокоптер, студент зможе здійснювати панорамне відеознімання. І хоч бувало, що Павло ночами не спав, бо заохочував друзів лайкати й коментувати сторінку про конкурс, яку вів, але він був готовий пожертвувати своїм заслуженим призом на користь команди.

Щоправда, умови змагання цього не передбачають. Але, очевидно, його вболівання було не марним – львівські політехніки перемогли, представивши на розгляд журі дуже якісну працю. Захищали її теж упевнено (доповідав Іван Берневек). Команду Львівської політехніки відзначали ще під час виступу перед журі.

Доповідача команда теж обирала сама. На думку керівників, усі хлопці були добре підготовлені, могли відповідати на всі запитання, не ділячи їх між собою за темами. А це було нелегко, бо фінал конкурсу відбувся менше, ніж за тиждень після захисту бакалаврських праць. І хоч змагання в Києві було запеклим, львів’яни вибороли впевнену перемогу – із великим відривом від другого й третього місць. Організатори запевнили, що використають їхні результати на практиці.

Значно допомогла команді можливість використовувати обладнання Центру мережевих технологій, де вони тестували, підтверджували адекватність своїх рішень на апаратному обладнанні, оцінювали продуктивність рішень тощо.

Переможці отримали по 5 тисяч гривень, які зможуть витратити на навчання.

Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього» Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього» Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього» Команда Львівської політехніки вп’яте поспіль перемогла в конкурсі «Професіонали майбутнього»