Кафедра ЗМД Львівської політехніки
на конференції

15 листопада 2016 року в конференц-залі Українського католицького університету відбулась конференція «Угода про асоціацію / поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі (ПВЗВТ) між ЄС та Україною: перші уроки для України», організована Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій спільно з Шведським агентством з питань міжнародного розвитку (SIDA) та Центром європейських політичних досліджень (CEPS). Захід відбувався з нагоди видання української версії практичного посібника «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: що, чому і як?» під редакцією Майкла Емерсона та Вероніки Мовчан. Загалом участь у підготовці видання взяла низка провідних експертів з Центру європейських політичних досліджень (CEPS) у Брюсселі та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій у Києві. У посібнику деталізовано розтлумачено найбільш важливі положення політичної та економічної частин Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС та для кожного окремого випадку розкрито зобов’язання, які взяла на себе Україна. Він є частиною трилогії, яка пояснює зміст Угод про асоціацію та ПВЗВТ з Україною, Грузією і Молдовою.

Конференція організована в межах проекту «Розуміння угод про асоціацію ЄС і поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з Україною, Молдовою і Грузією», що реалізується консорціумом на чолі з Центром європейських політичних студій (CEPS) за фінансової підтримки SIDA та проекту «Підтримка реалізації угоди між Україною та ЄС про асоціацію» (Association4U), що фінансується ЄС. У заході взяли участь представники державних органів влади, бізнесової та експертної спільноти, представники академічного середовища, провідні науковці, а також інші особи, що цікавляться євроінтеграційними процесами України. Долучились до конференції також викладачі кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності на чолі із завідувачем кафедри Ольгою Мельник, яка була запрошена як один із спікерів сесії «ПВЗВТ та секторальна співпраця».

Привітав учасників заходу Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який наголосив на важливості пошуку бізнесом та науковою спільнотою реальних можливостей використання переваг Угоди. Із вітальним словом до аудиторії звернулися також керівник відділу міжнародних зв’язків Українського католицького університету Дмитро Шеренговський, представник Шведського агентства з питань міжнародного розвитку (SIDA) Маріа Лінгман та старший науковий співробітник Центру європейських політичних досліджень (CEPS) Майкл Емерсон.

У першій сесії конференції «Політичні принципи та інституційний розвиток», окрім Майкла Емерсона, запрошеними до виступу були представник проекту «Association4U» Іван Гайванович, керівник магістерських програм з прав людини Українського католицького університету Оксана Головко-Гавришева та координатор Програми «Еразмус Мундус» Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Краєвська.

У наступній сесії заходу «ПВЗВТ та секторальна співпраця», яку розпочала директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан, спікерами, були директор Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Филипів, віце-президент Львівської торгово-промислової палати Володимир Коруд, завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Ольга Мельник та представник Платформи громадянського суспільства «Україна – ЄС» Тетяна Тимошенко. До відкритої дискусії за результатами обох сесій могли долучитися усі охочі.

16 листопада посібник «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: що, чому і як?» презентуватиметься у м. Києві, а 17 листопада – у м. Харкові. Кафедра зовнішньоекономічної та митної діяльності отримала від організаторів у подарунок низку таких посібників, завдяки чому студенти кафедри і Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» матимуть змогу поглиблювати свої знання щодо найбільш важливих положень політичної та економічної частин Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції