Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Як перетворити літо на справжній драйв подорожей знають у Центрі студентського капеланства. Впродовж канікул молодь спільно з капеланами встигли надзвичайно багато побачити, зробити добрих справ і гарно відпочити.

– Літо було дуже інтенсивне. Вдалося зробити все, що планували, крім рафтингу, який через брак часу, перенесли на вересень. Розпочалися канікули з подячної велопрощі через гори до Гошівської чудотворної ікони Божої Матері. Після цього для тих студентів, які згодом допомагали нам, як аніматори втілювати в життя всі наші плани, проводили Школу християнського лідерства в Коблевому на базі «Політехнік-3», – розповів очільник Центру студентського капеланства отець Юрій Остапюк.

Чи не найнасиченішою була поїздка на схід України в місто Костянтинівка, де при парафії Святого Миколая разом із отцем Віталієм Кастуром студенти-політехніки спільно з Центром опіки сиріт, за підтримки Союзу українок Америки, із 26 липня до 4 серпня проводили «Веселі канікули з Богом» для дітей від 4 до 16 років на тему «Не бійся! Будь вільним!».

– До роботи нас наснажували діти. Вони надзвичайно позитивно сприйняли все, що ми для них підготували: різні майстер-класи, ігри, банси, різноманітне навчання. Приємно, що залишилися задоволені й їхні батьки. Наприкінці таборування діти презентували різні вміння, які здобули за той час, – додав мій співрозмовник. – Під час осінніх канікул плануємо їхати туди знову, щоб сформувати зі старших дітей спільноту аніматорів, аби вони допомагали виховувати там дітей і розвивати парафію. Також у Краматорську побували у воїнів 122-ої окремої аеромобільної бригади. Там відслужили спільний молебень, спілкувалися з воїнами.

Із 7 до 19 серпня відбувалися мандрівні реколекції «Мандруючи з Богом» у так званих «Українських Альпах» – Мармаросах. Тема таборування «Приймати. Поважати. Любити» була спрямована на самозаглиблення, розуміння власних позитивів чи негативів, страхів. Проводив реколекції ієромонах студійського уставу Сава Масник. Упродовж таборування молодь мала можливість поспілкуватися із душпастирем на різноманітні теми: духовні, богословські, соціальні, а також мали особисті духовні бесіди та сповідь; спільну та особисту молитви. Під час підкорення найвищої гори Піп Іван (1936 м.) Мармароського масиву, учасникам запропонували теми для роздумів, щоб кожен зміг серед мальовничих краєвидів у тиші побути сам-на-сам зі своїми думками.

Останній літній відпочинково-християнсько-патріотичний табір проходив у Славському на базі НОТ «Політехнік-2». Був не менш цікавий та насичений різними майстер-класами, навчаннями та розвагами.

Осінь у ЦСК буде багата й на різні заходи. Окрім традиційних, щовівторкових богословських зустрічей із молоддю, активної діяльності театру «САД» (восени візьме участь у фестивалі «Ніч у Львові») планують започаткувати порадню для молоді, яка знаходиться у кризовій ситуації і самотужки не може дати собі з цим раду. Таким студентам допомагатимуть духівники та психологи. Відбуватимуться також зустрічі на тему сексуального виховання молоді.

– Невдовзі проведемо рафтинг, поєднаний із реколекцією на воді. Також плануємо провести першу всеукраїнську прощу з Києва до Вишгорода, щоб якнайбільше молоді об’єдналося в єдиний молодіжний простір, де студенти з усієї країни будуть ділитися своїм світобаченням, – додав отець Юрій. – Ще одна новинка – дводенний похід-тренінг у гори, в межах якого тренери навчатимуть правил поведінки та виживання в мандрах. У жовтні знову запрацює наш мовний клуб. Цьогоріч, окрім англійської мови, учасники матимуть можливість вивчати німецьку та французьку мови. Влітку під час мовного табору English Summer Camp у Яремчі мали нагоду переконатися в корисності цієї справи. Основним завданням табору було допомогти усім учасникам подолати мовний бар’єр. Щоденна англомовна Свята Літургія, ігрова форма занять, походи в гори допомогли багатьом досягти гарних результатів.