Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
на захисті подвійних дипломів

Це дуже важлива, етапна подія у освітянській і науковій біографії Інституту геодезії Львівської політехніки. Днями п'ятеро наших магістрів захищали подвійні дипломи. На захисті були присутні не лише українські, й німецькі професори. Ентузіастами такої освітянської європейської інтеграції виступили директор Інституту геодезії професор Корнилій Третяк і професор  Ігор Тревого. Вони налагодили плідну співпрацю з Технічним університетом міста Нойбранденбурга. Важливим етапом цього співробітництва стало навчання наших магістрів у цьому місті за програмою подвійних дипломів у осінньо-зимовому семестрі. Студенти слухали лекції англійською мовою, виконували лабораторні роботи і проекти, брали участь у семінарах. Навчання проводилося за двома магістерськими спеціальностями - «Геодезія» і «Геоінформатика». Наші студенти вивчали там також ділову німецьку мову. За словами Ігоря Тревого, німецькі колеги посприяли Інституту геодезії в організації двотижневої літньої науково-навчальної практики у провідних наукових інститутах і всесвітньовідомих компаніях Німеччини.

Цього разу до Львова прибули німецькі професори Ральф Люфнер і Вольфган Крессе. Цікаво, що пан Люфнер здолав увесь шлях на мотоциклі «Хонда». У нього спеціальна програма подорожей Україною і Туреччиною.

Перед захистом дипломів я  поспілкувався з деякими студентами, які навчалися у Німеччині.

Запитав за якими критеріями відбирали претендентів на здобуття подвійного диплома. 

Ігор Петрик:

– Враховували, звичайно, успішність, але не тільки оцінки. Відбирали студентів активних, наполегливих протягом усього періоду навчання. Зазначу, що німецькі викладачі  були до нас дуже приязними, намагалися допомогти нам якнайшвидше адаптуватися у Німеччині і чимало часу приділяли нашому навчанню. У них викладачі мають значно менші групи студентів і читають вони дисципліни за вузькою спеціалізацією. Важливо, що було дуже багато практичних занять. Я мав можливість чотири місяці займатися наземним лазерним скануванням.

Аліна Хоптар була у Німеччині разом із своїм чоловіком Василем, одногрупником. Аліна блискуче володіє англійською мовою і на громадських засадах допомагала  нашим викладачам спілкуватися з німецькими колегами, хоча непагано вивчила  і «шрехен зі дойч»... Аліна розповіла, що німецька стипендія дозволяла їм винайняти непогану квартиру, добре харчуватися і заощадити на деякі покупки.

Пан Ресслер відзначив високий рівень теоретичної підготовки наших студентів, але зауважив, що для практичної роботи, для застосування новітніх технологій їм бракує апаратури провідних фірм світу.

Усі студенти успішно захистили дипломи. Одна  робота оцінена на «відмінно», решта –  на чотири з плюсом.

Професор Тревого зазначив, що подвійні дипломи дають можливість здібним студентам  отримати додаткові переваги для навчання в аспірантурі і в докторантурі, мати надії на престижну роботу не тільки на українському, а й міжнародному ринку праці. Систему отримання подвійних дипломів Інститут геодезії планує  запровадити також з поляками і чехами.

на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів