Rector's Greetings on September 1 – Knowledge Day

Rector of Lviv Polytechnic National University
1 Вересня – День знань
On September 1 we observe the bright and exciting Knowledge Day — time of Spirit, Science, Thought and Will as predicted our countryman, great Ukrainian writer Ivan Franko whose 160 years anniversary we are celebrating this year.

Дорогі наші студенти і викладачі славної Львівської політехніки!

Щиро і сердечно вітаю вас із нагоди Дня знань!

1 вересня ми відзначаємо світле і хвилююче Свято Знань – Свято Духу, Науки, Думки й Волі, як пророче сказав великий український письменник, наш земляк Іван Франко, 160-річний ювілей якого святкуємо цьогоріч.

Саме ці нетлінні й знакові для освіти поняття залишаються надзвичайно актуальними й зараз. У час, коли ми розбудовуємо свою вільну, незалежну, неподільну, суверенну і соборну державу Україну, котра днями відсвяткувала 25-річчя своєї Незалежності.

Для нашого університету цей навчальний рік має одну вкрай важливу ознаку: він – ювілейний, адже невдовзі ми відзначатимемо 200 років від дня заснування нашої Альма матер. Це дає вагомі підстави вважати Львівську політехніку одним із найстаріших технічних університетів Європи і світу.

Це – наш бренд, наша гордість! Гордість – за той достославний історичний шлях, який пройшла Львівська політехніка, за її визначних науковців, серед яких чимало дослідників світового рівня, за понад 250 тисяч її вихованців, котрі зробили гідний внесок у становлення і розбудову рідної Вітчизни.

Упродовж десятиліть Університет невтомно й наполегливо плекає вітчизняну технічну еліту, розвиває і примножує наукові та освітянські традиції. Викарбуване на фронтоні головного корпусу Львівської політехніки гасло «LITTERIS ET ARTIBUS» – «НАУКАМИ І МИСТЕЦТВАМИ» – залишається таким же актуальним і нині. Адже саме завдяки цим фундаментальним поняттям рухається весь цивілізаційний прогрес людства.

За останні роки ми істотно переглянули й модернізували навчальні плани та програми за зразками кращих світових технічних університетів, впровадили нові інформаційні технології навчання, вдосконалюємо структуру Університету.

У Львівській політехніці успішно й послідовно реалізується масштабна довгострокова Програма розвитку Університету до 2020 року. Вона передбачає та охоплює важливі питання вдосконалення управління, інноваційно-освітньої та наукової діяльності, розвитку матеріально-технічної бази, моніторингу ринку праці, тенденцій розвитку економіки держави і Західного регіону України.

Як результат, з року в рік до нас невпинно зростає потік абітурієнтів. За підсумками цьогорічної вступної кампанії ми увійшли в чільну трійку вітчизняних ВНЗ за кількістю поданих заяв вступників та отримали найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення.

Звісно, нас не може не тішити такий значний наплив абітурієнтів. Але головне – не кількість, а якість! Політехніка прагне мати найкращих студентів і найкращих викладачів. Тільки так можна досягнути найвищої якості освіти, конкурентної у світі.

Сьогодні, як ніколи, зростає попит на вищу освіту, на сучасні професії, пов’язані з новітніми наукоємними технологіями. Тому перед вами, шановні першокурсники Львівської політехніки, постає двоєдине завдання – здобути вимріяний фах і сформувати свою особистість – патріотично налаштовану, яка творчо мислить і прагне пізнавати незвідане, яка спроможна поставити перед собою досяжну мету і неодмінно досягнути її.

Яскравим прикладом високого безприкладного патріотизму стала активна участь вихованців Львівської політехніки у Революції Гідності, а також у бойових лавах українського війська у зоні АТО. Вшановуючи пам’ять загиблих героїв, днями ми відкриваємо в їхню честь меморіал.

Герої не вмирають! Адже справа, за яку вони боролися і загинули, буде жити у новій відродженій країні. І ми обов’язково переможемо ворога, здолаємо нинішні економічні негаразди і соціально-політичні суперечності. Адже за нами – правда і тверда віра у своє світле майбутнє.

Звертаюся в цей урочистий день насамперед до першокурсників. Пишайтеся тим, що ви увійшли у дружну й згуртовану політехнічну родину, бережіть і примножуйте її традиції й надбання! Переконаний, ваші здібності, талант, високі патріотичні переконання стануть запорукою нових успіхів, котрими пишатиметься Батьківщина.

З усією теплотою серця висловлюю слова подяки нашим викладачам за їхню щоденну напружену творчу працю. Вітаю й батьків наших вихованців, зичу їм терпеливості й порозуміння зі своїми нащадками.

В добру путь, політехніки!