Polytechnic – 200 years: at the Opera House held a solemn academy

Прес-служба Львівської політехніки
 урочиста академія в Оперному театрі

Хай святиться день оцей Господній
І це свято для львів’ян і для гостей:
Львівська політехніка сьогодні
Відзначає двохсотлітній ювілей!

Представницька урочиста академія з нагоди святкування 200-ліття Національного університету «Львівська політехніка» відбулася 7 грудня 2016 року у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Участь у ньому взяли представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки України, духовенства, дипломатичних установ, обласної та місцевої органів влади, керівники підприємств та установ, правоохоронних та суддівських органів, численні делегації закордонних та вітчизняних ВНЗ, доктори Honoris Causa Університету.

Відкрила академію директор Міжнародного інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська. Вона наголосила на тому, що Університет сьогодні це – наукові школи, винаходи, інновації, це – одна із найдавніших і найбільших вищих технічних шкіл, яка має незаперечний авторитет в Україні та світі.

Після виконання Державного гімну України із ювілейною промовою до присутніх звернувся ректор Національного університету «Львівська політехніка», голова Ради ректорів Львівщини, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України професор Юрій Бобало.

Він зробив ґрунтовний огляд етапів розвитку навчального закладу, розкрив основні віхи його історії, розповів про долі вихованців і внесок професорсько-викладацького складу в українську освіту і культуру. З висоти прожитих років добре видно, як Університет, створений в березні 1816 року як невеликий навчальний заклад, зараз став авторитетним освітньо-науковим та інтелектуально-культурним центром.

Ректор наголосив:

– Нині у Львівській політехніці діють 18 інститутів, 8 коледжів, а кількість студентів сягнула 36 тисяч. Якщо праматір Львівської політехніки Реальна школа мала лише 13 предметів для викладання, то нині в Університеті викладають до 26 тисяч дисциплін, а від однієї невеликої будівлі ми виросли до понад ста навчальних корпусів.

Для Національного університету «Львівська політехніка» 200-й ювілей став важливим підсумком всього історичного минулого. Екскурс у початки розвитку технічної освіти показав силу і невичерпні можливості навчального закладу в усі періоди і режими, які довелось пройти. «Ми не переписуємо історії Львівської політехніки, не додаємо собі літ, ми встановили реальну дату свого народження», – підкреслив ректор Юрій Бобало.

Присутніх гостей та науково-педагогічний колектив Університету від імені Президента України Петра Порошенка, котрий, до речі, є членом Наглядової ради Львівської політехніки, привітав заступник голови Адміністрації Президента України, випускник Львівської політехніки Дмитро Шимків.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка назвав Львівську політехніку найкращим університетом Східної Європи і зачитав привітання від Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Свої вітання з нагоди 200-ліття Львівської політехніки висловили президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, в.о. Голови комітету з науки і освіти Верховної Ради України Олександр Співаковський, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, мер Львова Андрій Садовий, генеральний прокурор України, випускник Львівської політехніки Юрій Луценко, почесний ректор Вроцлавської політехніки Тадеуш Вєнцковські та віце-президент Спілки ректорів України, ректор Національного гірничого університету Геннадій Півняк.

Завершилася урочиста академія святковим концертом, на якому були представлені талановиті колективи художньої самодіяльності Львівської політехніки. Прекрасні музичні композиції виконали хорова капела студентів «Гаудеамус», ансамбль бандуристів «Заспів», чоловічий хор «Орфей», симфонічний та духовий оркестри, камерний колектив виконавців «Поліфонія», вокальний ансамбль «Аколада», ансамблю естрадної пісні «Сузір’я». Глядачі гаряче аплодували запальному «Гопаку», який виконав ансамбль танцю «Вірність».

Під час концерту прозвучала «Ода Львівській політехніці», автор слів якої – директор Народного дому «Просвіта», заслужений працівник культури України Степан Шалата – виступив і як режисер-постановник цього чудового митецького дійства.

Львівські політехніки, які з нагоди 200-річчя від дня заснування Університету відзначені нагородами

Указом Президента України Петра Порошенка «Про відзначення державними нагородами працівників Національного університету «Львівська політехніка» від 6 грудня 2016 року за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 200-річчя від дня заснування Національного університету «Львівська політехніка» нагороджено:

  • орденом «За заслуги» ІІ ступеня:
    • Стадника Богдана Івановича, завідувача кафедри інформаційно-вимірювальних технологій, доктора технічних наук;
  • орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня
    • Бурштинську Христину Василівну, завідувачку кафедри фотограмметрії та геоінформатики, доктора технічних наук;
  • медаллю «За працю і звитягу»:
    • Готру Зенона Юрійовича, завідувача кафедри електронних приладів, доктора технічних наук;
    • Яворського Віктора Теофіловича, завідувача кафедри хімії і технології неорганічних речовин, доктора технічних наук;
  • відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років незалежності України»:
    • Бобала Юрія Ярославовича, ректора, доктора технічних наук.

Цим Указом присвоєно почесні звання:

  • «Заслужений архітектор України»:
    • Бевзу Миколі Валентиновичу, завідувачу кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини, доктору архітектури;
  • «Заслужений винахідник України»:
    • Глотову Володимирові Миколайовичу, професорові кафедри фотограмметрії та геоінформатики, доктору технічних наук;
  • «Заслужений діяч науки і техніки України»:
    • Каленюку Петрові Івановичу, директору навчально-наукового Інституту прикладної математики та фундаментальних наук, доктору фізико-математичних наук;
    • Стахіву Петру Григоровичу, завідувачу кафедри теоретичної та загальної електротехніки, докторові фізико-математичних наук;
  • «Заслужений працівник освіти України»:
    • Алєксєєву Ігорю Валентиновичу, завідувачеві кафедри фінансів, доктору економічних наук;
    • Мандзію Богданові Андрійовичу, професорові кафедри теоретичної радіотехніки та радіовимірювання, доктору технічних наук.

За сумлінну працю, вагомий внесок у забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців, розвиток освіти і науки та з нагоди 200-річчя Львівської політехніки подяку Кабінету Міністрів України отримали:

  • Паров’як Іван Павлович, директор Видавництва Львівської політехніки;
  • Пашкевич Володимир Зеновійович, головний інженер Університету.

Міністерство освіти і науки України відзначило заохочувальними нагородами таких працівників:

  • Нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення»:
    • Воронова Станіслава Андрійовича, завідувача кафедри органічної хімії;
  • Нагрудним знаком «Відмінник освіти»:
    • Ткаченка Романа Олексійовича, професора кафедри інформаційних технологій видавничої справи;
  • Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України:
    • Ортинського Володимира Львовича, директора навчально-наукового Інституту права та психології;
    • Мельник Ольгу Григорівну, завідувача кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності.

Президія Національної академії наук України нагородила своєю відзнакою «За підготовку наукової зміни» Бобала Юрія Ярославовича, ректора Львівської політехніки.

За активну роботу з творчої інтеграції вищої школи і науки, вагомі здобутки у заснуванні і зміцненні відомих національних наукових шкіл та підготовку висококваліфікованих кадрів відзначено Подякою Національної академії педагогічних наук України трудовий колектив Національного університету «Львівська політехніка».

Медаллю Національної академії педагогічних наук «Григорій Сковорода» нагороджений Брегін Михайло Григорович, директор відокремленого структурного підрозділу Львівської політехніки – Автомобільно-дорожнього коледжу.

Почесною грамотою Львівської обласної адміністрації нагороджений Фітьо Володимир Михайлович, професор кафедри фотоніки, а цінним подарункомБілодід Володимир Петрович, директор навчально-оздоровчого табору «Політехнік-2». Подяку облдержадміністрації отримав Форнальчик Євген Юліанович, завідувач кафедри транспортних технологій.

Грамотами Львівської обласної ради нагороджені:

  • Голощук Роман Олегович, доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності;
  • Озірковський Леонід Деонісійович, доцента кафедри теоретичної радіотехніки та радіовимірювань;
  • Оліфір Сергій Леонідович, заступник директора Видавництва університету;
  • Рабика Богдан Петрович, начальник планово-фінансового відділу.

Львівська міська рада нагородила Золотим гербом Львова Кузьміна Олега Євгеновича, директора навчально-наукового інституту економіки та менеджменту, почесними Подяками міського головиЖелиха Василя Михайловича, завідувача кафедри теплогазопостачання і вентиляції, та Стахіру Павла Йосиповича, професора кафедри електронних приладів.

Медаль «За видатні заслуги перед Львівською політехнікою» отримав Пістун Євген Павлович, завідувач кафедри автоматизації теплових та хімічних процесів.

 урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі  урочиста академія в Оперному театрі