Портал Zaxid.net
Галина Юрченко

Цьогоріч п’ятеро представників національності ромів одержали можливість безкоштовно навчатися у вищих навчальних закладах Львова. Науку їм оплачує Ромський освітній фонд. Так хочуть допомогти дітям з ромських родин інтегруватись у суспільство та протидіяти їхній дискримінації.

Галина навчається на V курсі Національного університету «Львівська політехніка». Спеціальність – менеджмент персоналу та адміністрування. Програма не оплачує ій навчання, адже дівчина вступила на бюджет. Проте за допомогою фонду дівчина щороку отримує додаткову стипендію – 1300 гривень на купівлю книжок та потрібної канцелярії для навчання. Галина зізнається: їй вдалося зруйнувати стереотипи про свій народ серед однокурсників.

– У мене є одногрупниця з Мукачева, вона спочатку не повірила, тому що в неї трошки інше уявлення про ромів, і вона подумала, що це якийсь жарт. Але пізніше одногрупники цікавилися нашими традиціями, чи мені дають вчитися, чому я виглядаю трішки по-іншому, ніж вони уявляють собі ромів, – каже студентка Львівської політехніки Галина Юрченко.

Фінансують програму міжнародні благодійні фонди. Скористатися нею можуть етнічні роми з усієї країни.