Вступна кампанія 2023: програми ІТ Кластеру у Львівській політехніці – одні з найпопулярніших серед абітурієнтів

Львівський ІТ Кластер
Заставка до матеріалу

Вступна кампанія 2023 року завершена. 1358 студентів вже цього місяця розпочали навчання на 19 бакалаврських освітніх програмах, які модернізував та запустив Львівський IT Кластер спільно з IT-компаніями та чотирма університетами Львова, зокрема Національним університетом «Львівська політехніка». У середньому на одне місце претендувало 5 абітурієнтів, а на деяких програмах ця цифра сягала 12.

У 2022 році кількість поданих заяв на навчання у Львівській області була близько 81 000. Цього року ця цифра збільшилася до 95 000 заявників. 21 000 з них обрали технічні спеціальності. При цьому майже кожен другий – 44% – подав заяву на навчання на програмах Кластеру. Ця цифра на 5% більша, ніж минулоріч, однак поки ще менша за показник до повномасштабної війни у 2021.

Уже другий рік поспіль «Кібербезпека» (Cybersecurity) є одним з найбільш популярних напрямків серед абітурієнтів. На цю програму в Національний університет «Львівська політехніка» подали 1739 заяв.

Затребуваною серед абітурієнтів стала також програма «Інтернет речей» (Internet of Things) Львівської політехніки. На 150 ліцензійних місць подано 835 заяв. Популярність AI-інструментів, зокрема й чату GPT, також вплинула на вибір студентів. 1098 абітурієнтів виявили бажання навчатися в цьому університеті на програмі «Системи штучного інтелекту» (Artificial Intelligence) за ліцензійного обсягу 150 місць.

Популярною була й нова освітня програма UX/UI Design. Львівська політехніка, яка цьогоріч вперше набирала студентів, отримала 231 заявку на 70 місць. Серед гуманітарних напрямків популярність має також IT Sales Management у Політехніці, де конкурс сягнув близько 6 людей на місце.

До слова, семеро з дванадцяти абітурієнтів, які на Львівщині склали національний мультипредметний тест на максимальний бал – 600, подали заявки на вступ на оновлені бакалаврські освітні програми.

Львівський IT Кластер постійно працює над тим, щоб українська молодь могла отримати сучасну, якісну освіту в Україні, яка відповідає актуальним запитам ринку. До менторства та викладання залучено фахівців із кращих на ринку IT-компаній. Усі студенти мають змогу проходити практику в компаніях спільноти.

На кожній бакалаврській програмі, які підтримує Кластер, студенти під кураторством ментора з IT-компанії створюють власні проєкти. Усі вони мають шанси перерости в справжні стартапи. Наприклад, цього року першокурсники бакалаврської програми «Інтернет речей» Національного університету «Львівська політехніка» створили унікальну розумну тростину для частково зрячих людей.

Крім того, Львівський IT Кластер ініціював створення у Львові Дослідного центру для студентів інженерних спеціальностей. За ідеєю спільноти, центр об’єднає усіх стейкхолдерів техгалузі в одному місці: студентів, викладачів, представників компаній, місцевого самоврядування й партнерів. Це буде екосистема, яка сприятиме появі нових ідей. А для їхнього втілення буде створено сучасний простір для якісних наукових та міжсекторальних досліджень, як для техгалузі, так і для інших суміжних сфер. Зокрема, йдеться про 11 інноваційних лабораторій, які будуть пов’язані між собою, а також коворкінг, лекційні приміщення та навчальні класи.

Докладніше – на сайті Львівського ІТ Кластеру.