У чому унікальність професії журналіста очима студентки Політехніки

Яна Кот, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Сьогодні журналістика – це ніби ниточка, яка протягнулася навколо всього світу, допомагаючи підтримувати зв’язок і доносити інформацію до будь-якого куточка нашої планети.

Журналісти можуть не лише висвітлювати інформацію, а й безпосередньо впливати на суспільну думку, тому це відповідальна професія. Треба знати багато правил та законів, щоб виконувати свою роботу якісно. Але журналістика ще й творча професія, тож без таланту тут не обійдешся.

Колись на шляху вибору професії була і Софія Юрченко – теперішня студентка-третьокурсниця кафедри журналістики Львівської політехніки.

«Мене мучило багато сумнівів, – згадує дівчина, – чи справді це моє, бо, може, я не досить обізнана, начитана. Та й узагалі, чи писати – це моє? Але, попри всі свої страхи, я пішла здобувати знання журналіста, адже дуже сильно цього хотіла і знала, що з університету без багажу знань не вийду. Дивлячись теперішніми очима на ту юну й невпевнену в собі дівчинку, я усміхаюся – мені не віриться, що я колись такою була. Скільки ж навичок і вмінь мені вдалося набути відтоді!»

Справді, бути журналістом означає вміти підлаштовуватися під будь-яку ситуацію, а щоб так могти, треба мати навички психолога, бути вправним комунікатором, легко й швидко знаходити спільну мову з кожним. Збираючи інформацію, варто іноді виявляти неабиякі акторські здібності. Десь треба залишитися непоміченим, а десь, навпаки, взяти ініціативу у свої руки, здобути довіру, знайти підхід і привернути до себе співрозмовника.

Журналіст має розумітися в багатьох галузях, вміти проводити паралелі між теперішнім і минулим, прогнозувати майбутнє. Тож журналістика – це нескінченне самовдосконалення, але й можливість бачити своє ім’я на сторінках журналів та в різноманітних інтернет-медіа, безліч нових знайомств, а головне – загартовування свого характеру.

Отже, якщо ви хочете бути письменником, оратором, учителем, актором, психологом, соціологом в одній особі, ласкаво просимо до лав журналістів!