Змагання за Кубок Львівської політехніки з перегонів автономних роботів виходять на міжнародний рівень

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
Перегони роботів

28 жовтня у вестибюлі Студентської бібліотеки Університету відбулись традиційні Всеукраїнські змагання з перегонів автономних роботів за Кубок Львівської політехніки. Метою цих видовищних змагань є стимулювання творчого, інтелектуального та духовного розвитку технічно здібної молоді, задоволення потреб у їхній самореалізації, а також розвиток і популяризація робототехніки, інформаційних технологій, прикладного програмування в Україні та світі.

Гонки проходять за міжнародним регламентом ROBORACE, тож дають змогу юним авторам найвдаліших розробок у подальшому брати участь і в міжнародних чемпіонатах. Подібні перегони стараннями університетської кафедри фотоніки, що входить до складу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, та завдяки великому ентузіастові створення інтелектуальних наземних дронів, доцентові кафедри, кандидатові технічних наук Василеві Татарину проходять вже не вперше. І набули чималої популярності не тільки серед студентів та аспірантів українських технічних вишів. Скажімо, цьогоріч до вітчизняного чемпіонату розумних машинок долучилась і молодь із сусідньої Білорусі.

Відтак, участь у змаганнях взяли команди Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у складі 3 колективів, Тернопільського національного економічного університету – 1 учасник, Житомирського державного технологічного університету – 2 команди; Криворізького державного педагогічного університету – 1 гурт, Харківського університету радіоелектроніки – 2 команди, Черкаського державного технологічного університету – 2 колективи, Тернопільського національного педагогічного університету – 1 команда, Одеського національного політехнічного університету – 2 представники. Звісно, не пасла задніх і Львівська політехніка, яка делегувала на перегони чотири команди. Проте найбільше вразив Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, який заявив аж 5 колективів! Що ж до сусідів-білорусів, то вони були представлені двома командами – «Мінськ Роботикс» і «Брест Robotics».

Перед молодими ентузіастами робототехніки стояло непросте завдання, адже автономна модель повинна мати механічні можливості подолання відповідної відстані з імовірними змінами траєкторії руху, а також відповідати таким вимогам: максимальна ширина – 250 мм, довжина – 500 мм, а вага моделі не повинна перевищувати 3 кілограми. І в цей обсяг слід було вмістити електронне начиння із зародками штучного інтелекту, яке давало би змогу автоботам самостійно приймати рішення на звуженій та звивистій трасі міні-автодрому. Як влучно зауважив доктор технічних наук, завідувач кафедри фотоніки Львівської політехніки професор Ярослав Бобицький, «фотонічними методами ми навчаємо такі пристрої «бачити», і не лише «бачити», але й, отримавши візуальну інформацію, ще й реагувати на зовнішні перешкоди».

Тим не менш доволі успішно пройшли всі етапи нелегкої львівської штучної траси декілька команд. А призові місця розподілились так: перше місце – прикарпатці (Тимур Фараджев, Максим Кур, Юлія Чічак); два других місця – білоруси (Олексій Писарчик, Максим Боричевський) та знову прикарпатці, але трохи в іншому складі – Мар’ян Федірко, Юлія Чічак, Тимур Фараджев. Третя позиція була за харків’янами – В’ячеслав Лимаренко, Артем Бондаренко, Інна Хавіна, Володимир Чемерис, і, зрештою, за львівськими політехніками – Юрій Даніловський та Ольга Кулик.

Виступаючи на нагородженні переможців, проректор з наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай зазначила:

– Вітаючи вас від імені ректора нашого університету Юрія Бобала, з приємністю хочу сказати, що такі цікаві змагання ми проводимо уже вдруге, і коло їхніх учасників значно розширилося. А це означає, що все більше молоді починає відчувати смак до міждисциплінарних робіт на стикові фотоніки, механіки та інженерії. Це тим більш зворушливо, що ви вклали у створення своїх моделей і власні кошти. Але ці поки невеликі ваші інвестиції, переконана, ви вкладаєте у власне фахове майбутнє.

Водночас організатори Кубка висловлюють щиру вдячність інтернет-магазину інструментів «Мастерам», сервісу з експрес-виробництва друкованих плат pcbprint.com.ua та виробнику спецвзуття ПП «Зеник-Львів» за надані заохочувальні цінні призи.
 

Світлини Йосипа Марухняка

У Львівській політехніці відбулися перегони автономних роботів
Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів Перегони роботів