Загадка таємничого вбивства: як відбувалося відкриття 61-го фестивалю студентської творчості «Весна Політехніки 2023»

Роман Сакаль, 2-й курс кафедри ЖЗМК
Фото з фестивалю

16 травня у стінах нашого університету розпочалася довгоочікувана «Весна Політехніки 2023». Відкривали фестиваль студенти ІКНІ, ІАДУ, ІТРЕ та ІАРД виставою на основі класичного твору української літератури «Маруся Чурай». Чимало охочих побачити виступ зібралося перед дверима актової зали 1-го корпусу. За п’ять хвилин після оголошення початку перед глядачами розкрилася завіса, за якою показалися декорації зали суду УРСР разом із присяжними. Події перенесли глядачів у 12 серпня 1923 року, коли розглядали справу обвинувачуваної у вбивстві Гриця Бобренка Марусі Чурай.

Ліворуч від глядачів виступала сторона обвинувачення, а праворуч – сторона захисту. Після того як суд вислухав свідків події, на сцені з’явилися головні герої, які щораз більше заглиблювали в сюжет людей, що перебували в залі. Впродовж вистави студенти, виконуючи свої ролі, сварилися, плакали, раділи, співали й танцювали. Все це супроводжувалося чудово переданою атмосферою вечорниць, учасники яких були в яскравому автентичному українському вбранні. Глядачі також мали змогу долучитися до дійства та проголосувати «за» або «проти» покарання обвинувачуваної у вбивстві Марусі Чурай. Після закінчення вистави на сцену вийшли всі, хто брав у ній участь. Щасливі, з усмішками на обличчях вони подякували всім присутнім, які своєю чергою голосно аплодували акторам.

Петро, студент 2-го курсу ІТРЕ, розповідає про свої враження від вистави:

«Мені сподобалася вистава. Я раніше не був на «Весні Політехніки», та це круто. Хоч і було помітно, як актори хвилюються, але їх можна зрозуміти, адже вони відкривали цей фестиваль уперше за три роки».

Олексій, студент 2-го курсу ІКНІ, також ділиться емоціями:

«Усе було дуже добре. Найбільше сподобалися пісні й танці, декорації теж були на рівні».

Олексій активно підтримує проведення таких творчих заходів, та вважає, що їх треба організовувати більше у формі концертів і вистав.

А 18 травня, о 19:00, відбулася вистава за мотивами твору «Тіні забутих предків» від студентів ІБІС, ІЕСК, ІППО та ІГДГ. 50 відсотків від вартості квитків підуть на потреби Збройних сил України.

Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю